2min

Een vonnis over het faillissement van de Amsterdam Trade Bank haalt flink uit naar Microsoft. Volgens de Rechtbank Amsterdam frustreerde Microsoft de afhandeling door geen toegang te geven tot belangrijke informatie voor de curatoren én probeerde een dagvaarding te frustreren.

Microsoft heeft de afgelopen maanden een dubieuze rol gespeeld in de afhandeling van het faillissement van de Amsterdam Trade Bank, zo schrijft het Financieele Dagblad na het vonnis. De techgigant leverde clouddiensten aan de bank die in handen van gesanctioneerde Russische oligarchen was. Na de invasie door Rusland van Oekraïne wilden veel klanten geen zaken meer doen met deze bank, die niet op de officiële sanctielijst stond, en ging de bank failliet.

Geen toegang voor curatoren

Voor de afhandeling van het faillissement verzochten de curatoren ongehinderde toegang tot de administratie van het bedrijf. Dus ook tot alle administratieve bestanden in de public cloudomgeving van Microsoft. De techgigant weigerde deze toegang echter uit vrees voor mogelijke sancties van de Amerikaanse autoriteiten.

De curatoren verstuurden een dagvaarding met een dwangsom naar Microsoft, via de Nederlandse advocaat van de techgigant, maar kregen daarbij nul op het rekest. De dagvaarding zou niet naar de juiste vennootschap zijn verstuurd en Microsoft wilde niet mededelen naar welke vennootschap de dagvaarding wel moest worden verstuurd. Ook het versturen van de dagvaarding naar de twee in Nederland actieve Microsoft-vennootschappen bleek geen succes.

In het uiteindelijke faillissementvonnis haalt de rechter uit naar de opstelling van Microsoft in deze zaak. Volgens de Nederlandse wet moeten de curatoren op grond van de Faillissementswet hun wettelijke taken uit kunnen voeren en hebben ze daarvoor de administratie nodig. Ook wanneer die zich in de cloud bevindt. Dus moeten zij daar ongehinderd toegang tot kunnen krijgen.

Microsoft is volgens de rechter een grote Amerikaanse partij die willens en wetens wereldwijd probeert elk risico als gevolg van de sancties probeert te voorkomen en ‘zich daarbij alleen door haar eigen belangen laat leiden.’

Bovendien zouden Microsoft en diens Nederlandse advocaat bewust verstoppertje hebben gespeeld door te weigeren te verstellen welke vennootschap van Microsoft in Nederland moest worden benaderd en ook geen motieven over dit verweer heeft willen te vertellen.

De advocaat van Microsoft verwijst naar de techgigant zelf. Microsoft geeft geen commentaar op de zaak.

Tip: Microsoft verbetert ransomwarepreventie in Defender for Endpoint