2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Belgische internetknooppunt BNIX heeft in 2022 voor het eerst minder dataverkeer verwerkt. Vooral komt dit door de terugkeer naar het oude normaal na de pandemie.

Volgens BNIX, waarover het grootste deel van het Belgische internetverkeer verloopt, lag het gemiddelde dataverkeer in het afgelopen jaar op 198 Gbps. Dit is 13 procent minder dan het gemiddelde dataverkeer dat in 2021 via de nationale internet exchange verliep. In 2021 lag het gemiddelde dataverkeer op maar liefst 224 Gbps, met pieken tot 638 Gbps.

Terugkeer naar het oude normaal

Als belangrijkste oorzaak voor de daling van het internetverkeer noemt de IX-beheerder de terugkeer naar het oude normaal na de pandemie. Tijdens de pandemie waren het verplichte thuiswerken, met een toenemend videovergaderen, en het grote gebruik van streamingdiensten, de voornaamste drijvers achter het vele dataverkeer. Nu de pandemie voorbij is, treedt een normalisering van het internetverkeer op.

Volgens het knooppunt ligt het verkeer wel blijvend hoger dan drie jaar geleden. In 2019 was dit gemiddeld 160 Gbps, dus ligt het huidige dataverkeer 40 procent hoger. Dit komt doordat thuiswerken en videobellen blijvertjes zijn. Bedrijven gebruiken daarnaast steeds vaker clouddiensten en consumenten streamen steeds meer in hoge resoluties.

Wegvallen avondpieken

Verder constateert de BNIX nog het wegvallen van de avondpieken. Gemiddeld ligt de piekperiode van het Belgische internetverkeer tussen acht uur in de ochtend en tien uur in de avond. Volgens de nationale internet exchange komt dit waarschijnlijk doordat bedrijven steeds vaker met en uit de cloud werken, wat in deze periode veel dataverkeer genereert.

Tot slot geeft de BNIX aan dat woensdag 9 november 2022 de dag was met de hoogste jaarlijkse piekbelasting. De maximale piek die deze dag werd genoteerd, bedroeg 480 Gbps om 17.00 uur in de middag. Dit was een nationale stakingsdag. Ook is woensdag vaak een populaire thuiswerkdag.

Tip: Belgische en Luxemburgse Internet Exchanges gaan nauwer samenwerken