IBM-onderzoekers maken chip met TB/s transfer

IBM-researchers zijn er in geslaagd om een prototype van een optische chip te bouwen welke een transfersnelheid van 1 Terabyte per seconde kan bereiken. Deze snelheid wordt bereikt door middel van een innovatief ontwerp waarbij 48 kleine gaatjes in de CMOS-chip worden geboord, waardoor de snelheid van het licht beter gebruikt zou kunnen worden.

IBM-onderzoekers maken chip met TB/s transfer

De ‘Holey Optochip’, zoals de chip door het leven zal gaan, zou een nieuwe stap kunnen betekenen voor supercomputers. De chip is aanzienlijk sneller en zuiniger dan de huidige standaarden. IBM gebruikt al langer technieken waarmee data via licht in plaats van elektronen verzonden wordt. Een aantal supercomputers zoals de Power 775 en de Blue Gene van IBM gebruiken deze techniek immers al, maar de Holey Optochip is wel een nieuwe stap.

De Holey Optochip is overigens erg energiezuinig, wanneer een triljoen bits worden verzonden in een seconde wordt namelijk slechts 4.7 watt gebruikt. Om hiebrij een voorstelling te maken, dat zijn 500 HD-films per seconde. Toch is de chip niet bepaald groot, hij meet 5.2 x 5.8 millimeter.

Overigens is het gebruik van licht om data te verzenden natuurlijk niet nieuw, glasvezel wordt immers al jaren gebruikt om snelle verbindingen aan te leggen. Het gebruik in de hardware van computers zelf is echter nog een relatief onbekend gebied.

Bron:Ars Technica