Volgens The Financial Times heeft Microsoft zijn nieuwste monsterboete van meer dan een half miljard euro, opgelegd door de Europese Unie, deels te danken aan Google en Opera. Deze bedrijven zouden de EU tips hebben gegeven die geleid hebben tot de straf voor Microsoft.

Zowel Google als Opera zou bij de Europese Unie hebben aangeklopt, toen bleek dat het browserkeuzescherm uit Windows 7 verwijderd werd na installatie van Service Pack 1. Microsoft houdt het er op dat het om een technische fout ging waardoor het scherm niet meer werd weergegeven aan nieuwe gebruikers, maar reageerde niet adequaat genoeg bij het oplossen van het probleem.

Al eerder gaf Joaquín Almunia, de Eurocommissaris, aan dat de EU door een concurrent van Microsoft getipt was. Zowel Google als Opera is verantwoordelijk voor een internetbrowser. Google maakt Chrome en de browser van Opera draagt dezelfde naam als het bedrijf. Het laatstgenoemde bedrijf is grotendeels afhankelijk van deze browser, waar Google zich meer en meer als Microsoft’s concurrent ontpopt.

Het keuzescherm in Windows had een positieve invloed op de downloads van concurrerende browsers. Na de toevoeging van het venster zag Opera het aantal downloads verdrievoudigen. Ook Mozilla meldde een stijging na het verschijnen van het scherm en een daling na het verdwijnen ervan.

Google en Opera hebben de Europese Unie geassisteerd bij het onderzoek naar Microsoft, dat meldt The Financial Times op basis van verschillende anonieme bronnen. Opera ging niet direct in op de beweringen, maar gaf wel aan dat het blij was om te zien dat de EU de regeling met Microsoft nakomt, wat van groot belang is om de gebruiker vrijheid van keuze te geven.

Google heeft geen reactie gegeven.