2min

Verizon en AT&T zouden met banken in gesprek zijn om Vodafone over te nemen en vervolgens op te splitsen en te verdelen. Vodafone is de op een na grootste telecomoperator ter wereld, na China Mobile. Er zal dus een hele grote zak met geld op tafel moeten komen om Vodafone in te lijven.

De twee Amerikaanse telecomoperators zouden een bod willen doen van maar liefst 245 miljard dollar, omgerekend zo’n 191 miljard euro. De providers zouden Vodafone vervolgens willen opsplitsen, waarbij AT&T alle niet-Amerikaanse delen van het bedrijf in handen krijgt, Verizon bemachtigt het aandeel van 45 procent in Verizon Wireless, dat nu nog bezit is van Vodafone.

De aandeelhouders op de beurs reageerden enthousiast, het aandeel van Vodafone ging ineens met zes procent omhoog. Het zal echter een pittige overname zijn, die niet zomaar tot stand zal komen. De mededingingsinstanties in de Verenigde Staten en in Europa zullen waarschijnlijk onderzoek willen doen naar de overname. Of deze akkoord zullen gaan is nog de vraag, eerder probeerde AT&T de Amerikaanse tak van T-Mobile over te nemen, maar de mededingingsautoriteiten in de VS staken daar een stokje voor. Ook zal Vodafone wellicht niet met het eerste bod akkoord gaan, het bedrijf maakte in 2012 nog steeds ruim 10 miljard dollar winst.

Indien het tot een overname komt, zal het wel voor veel opschudding zorgen in de telecomwereld. AT&T wordt in één klap bijvoorbeeld de tweede telecomoperator van Nederland. Vodafone bezet momenteel namelijk de tweede positie in Nederland, met 5 miljoen klanten achter KPN.

Of en wanneer er een bod volgt is onduidelijk, alle partijen weigeren nog elke vorm van commentaar.