1 min

Een groep fabrikanten bestaande uit onder andere Microsoft, Nokia en Oracle heeft een nieuwe antitrustklacht ingediend bij de EU. De groep stelt dat Google’s mobiele besturingssysteem Android zorgt voor een oneerlijk voordeel voor de applicaties van de zoekgigant.

De groep fabrikanten noemt zichzelf Fairsearch Europa en stelt in een persbericht dat, hoewel de basis van Android gratis is, fabrikanten wel een licentie moeten afnemen op een volledig pakket van Google-applicaties en deze een prominente plaats moeten bieden. Het afnemen van losse applicaties is geen mogelijkheid en bijvoorbeeld Google Play, de applicatiewinkel van Android, valt ook onder die regeling. Ook het feit dat Google "roofzuchtig" te werk gaat bij het aanbieden van een goedkoop besturingssysteem zorgt er voor dat andere softwarefabrikanten nauwelijks kunnen concurreren zonder verlies te maken.

Thomas Vinje, leider van de Fairsearch Group, noemt Android zelfs een trojan. Vinje vindt dat Google met Android tracht om partners te bedriegen, een monopolie te creëren en consumentendata te besturen. Google beschikt volgens de groep over een marktaandeel van 96 procent bij zoekdiensten en 70 procent van de verscheepte toestellen.

In het verleden ging Fairsearch al achter Google’s praktijken in de markt voor zoekmachines aan. Hierover loopt nog een antitrustonderzoek, een schikking lijkt in deze zaak aanstaande.

Microsoft, één van de grotere bedrijven uit de Fairsearch Group is zelf recentelijk nog slachtoffer geworden van een boete voor een soortgelijke zaak als waarover het nu klaagt bij de EU.