2min

Veruit de meeste smartphones draaien op Google’s besturingssysteem Android. Negen op de tien nieuwe toestellen die verkocht wordt, bevat een versie van Android. Daarmee heeft Google mogelijk een informatiegoudmijn in handen en die lijkt het ook te gebruiken.

Google heeft vandaag aan nieuwswebsite Quartz bevestigd dat Android gegevens verzamelt over de locatie van gebruikers en die naar het bedrijf opstuurt zodra iemand online is. Dat doet Android ook als de gebruiker locatiediensten uitgeschakeld heeft staan. De gegevens worden verzameld aan de hand van zendmasten in de buurt.

Gegevens worden niet gebruikt

In de bevestiging stelt Google dat de data enkel gebruikt wordt om notificaties en berichten te beheren. Er zou dus geen gebruik gemaakt worden van de locatiegegevens van Android-telefoons. In plaats daarvan worden de gegevens opgeslagen om de aflevering van berichten te versnellen.

Het bedrijf stelt dat het eind deze maand stopt met het opslaan van de locatiegegevens van gebruikers. Het heeft ze naar eigen zeggen in elk geval niet bewust opgeslagen om gebruikers te kunnen volgen, maar dat het wel gebeurd is, is op zichzelf al kwalijk en zelfs in strijd met de gebruikersvoorwaarden van Google zelf. Het bedrijf zegt daarin locatiegegevens enkel te verzamelen als er expliciet toestemming voor is gegeven.

Quartz meldt overigens dat Google de locaties niet heel exact getraceerd heeft. Het bedrijf verzamelde enkel de gegevens van een enkele zendmast en dus niet van meerdere zendmasten. Met dat laatste was het mogelijk geweest om de exacte locatie van gebruikers te bepalen, maar dat is dus niet gebeurd.