Oud-ASML CEO Peter Wennink heeft nog steeds veel moeite met de handelrestricties die de Verenigde Staten ASML hebben opgelegd voor het leveren van chipfabricagemachines aan China. Volgens hem zijn deze restricties niet op basis van aantoonbare data ingesteld, maar vanuit politieke standpunten. Voorlopig verwacht hij geen einde aan deze restricties.
Een paar maanden na zijn afscheid bij ASML heeft oud-CEO Peter Wennink bij BNR Nieuwsradio weer van zich laten horen over de handelrestricties voor China waarmee het bedrijf te maken heeft.
De oud-CEO ervaart deze restricties, onder druk van de VS door het vorige kabinet opgelegd, nog steeds als zeer moeilijk. Vooral omdat hij er hierdoor niet in kon slagen zijn belangrijkste functie uit te oefenen als stakeholdermanager. Hij zag zichzelf als verantwoordelijk voor het balanceren van de belangen van klanten, de eigen medewerkers, leveranciers, aandeelhouders, maar ook de samenleving.
Doorkruisen van alle belangen
Dat de Nederlandse overheid op verzoek van de VS toch meeging in de handelsrestricties, doorkruiste volgens hem zijn werk en vooral de zakelijke belangen van ASML, juist datgene waarvoor hij was ingehuurd. ASML is al meer dan 30 jaar actief in China en heeft daarom bepaalde ‘verplichtingen’, volgens de oud-CEO.
Wennink geeft aan dat hij altijd de belangen van andere partijen probeerde te behartigen. Aan de ene kant probeerde hij de handelsrestricties voor zijn Chinese klanten te voorkomen, maar aan de andere kant probeerde hij ook de Chinese overheid te bewegen iets te doen aan het misbruik door Chinese bedrijven van het intellectueel eigendom van de chipmachinegigant uit Veldhoven.
Lees meer: Hoe ASML de spil van de chipwereld werd
Cijfers altijd heilig
Wennink is het nog steeds niet eens met de door de VS opgelegde sancties. Vooral omdat deze in zijn ogen uit (geo)politieke motieven voortkomen en niet zijn gebaseerd op data, inhoud en cijfers. In het gesprek met BNR Nieuwsradio geeft de oud-CEO aan dat op basis van cijfers de regering van Biden wel eens heel andere conclusies had kunnen trekken dan nu is gedaan met op ideologie gebaseerde motieven.
Aan dat laatste heb je als bedrijf helemaal niets, zegt de oud-topman van ASML. Voor hem zijn zuivere argumenten op basis van cijfers heilig en ziet hij het als een verplichting om op deze manier met klanten om te gaan.
Restricties duren decennia
Voor de nabije toekomst is Wennink somber gesteld over het verdwijnen van de handelsrestricties met China waarmee ASML nu te maken heeft. Volgens hem gaat het nog wel enkele tientallen jaren duren voordat de geopolitieke ontwikkelingen op de achtergrond komen en ‘uitgespeeld’ raken.
Lees ook: Amerika wil dat Nederland meer Chinese bedrijven uitsluit van gebruik ASML-machines