De onthulling van PRISM door Edward Snowden heeft een negatieve impact op cloudbedrijven in de VS. 10 procent van de bedrijven buiten de Verenigde Staten heeft zijn contract opgezegd dankzij PRISM, zo blijkt uit een onderzoek van Cloud Security Alliance.

Zorgen over NSA-surveillance waren er al voor PRISM. Ten tijde van het goedkeuren van de uitbreiding van de Patriot Act met de ‘Enhanced Surveillance’-stukken werden er al privacyzorgen geuit over Amerikaanse cloudproviders.

Onder meer het toestaan van toegang tot verkeer van en naar "beschermde computers" zonder tussenkomst van een rechter en de brede definitie van het begrip "beschermde computer" zorgde voor onrust en voor de vrees dat de FBI en NSA toegang konden krijgen tot gegevens van cloudproviders door er simpelweg naar te vragen.

Nu, dankzij de onthullingen van Edward Snowden over PRISM, blijkt dat Amerikaanse cloudproviders klanten van buiten de VS verliezen. Het onderzoek van CSA richtte zich op leden van die organisatie en daaruit bleek dat 10 procent van de niet-Amerikaanse bedrijven die lid waren hun contract bij een Amerikaanse cloudprovider had opgezegd, vanwege de bekendmaking van het bestaan van PRISM.

Daarnaast maken de PRISM-onthullingen het lastiger voor bedrijven in de VS om zaken in andere landen te doen. 56 procent van de niet-Amerikaanse deelnemers zeggen dat het minder waarschijnlijk is dat ze nog zaken doen met een Amerikaanse serviceprovider. 36 procent van de Amerikaanse bedrijven zeggen dat het nu moeilijker is om zaken te doen buiten de VS.

Uit het onderzoek blijkt dat meer transparantie de schade van PRISM iets kan inperken. 91 procent van de deelnemers van het onderzoek zegt dat bedrijven informatie over ontvangen gerechtelijke bevelen betreffende PRISM zouden moeten kunnen openbaren.