2min Security

Apple maakt 25 apps bekend die besmet waren met Xcode-malware

Apple heeft een lijstje gepubliceerd van 25 apps die geïnfecteerd waren met de Xcode-malware, XcodeGhost. Deze 25 apps zouden de meest populaire apps zijn die besmet waren met de malware, de overige apps zouden vrijwel niet zijn gedownload.

Het lijstje van Apple toont voornamelijk apps die populair zijn in China en dat is ook niet zo vreemd, want de besmetting met malware heeft plaatsgevonden bij app-ontwikkelaars die Xcode niet van de Apple-servers hebben gedownload maar elders op het internet. Iets wat eigenlijk alleen Chinezen doen omdat de servers van Apple simpelweg te traag is om snel van te downloaden. Apple heeft Xcode namelijk alleen op servers in de Verenigde Staten staan en niet in een datacenter dat de Chinezen goed kan bedienen. Voor Europeanen is het geen probleem om vanaf servers in de Verenigde Staten te downloaden, wij hebben goede transatlantische verbindingen met de Verenigde Staten.

Het is wel opmerkelijk dat Apple niet verder is gekomen dan 25 apps, aangezien beveiligingsbedrijven meldden dat het gaat om duizenden apps. Apple stelt dat deze 25 apps veel gebruikt werden en de andere apps vrijwel niet, waardoor de impact redelijk laag is. De andere apps zouden allemaal geen succes zijn geworden, het is mogelijk, maar niet helemaal geloofwaardig.

Beveiligingsbedrijven zetten ook hun twijfels bij het feit dat Apple laat weten dat ze alle apps die geïnfecteerd zijn met XcodeGhost hebben verwijderd, hoe weet Apple zo zeker dat ze alle apps hebben gevonden? Twee dagen geleden werd er nog melding gemaakt dat er nog geïnfecteerde apps aanwezig waren in de App Store, terwijl het probleem toen al bekend was bij Apple.

De afgebeelde apps waren geïnfecteerd met malware, de nieuwe versies van de apps zijn dat niet meer, mocht je toch een van de apps gebruiken, zorg dan dat deze wordt bijgewerkt naar de nieuwste versie.

Bron:Apple