Abonneer je gratis op Techzine!

De nieuwe versie van Apples iTunes krijgt naar verluidt de beschikking over Blu-ray-ondersteuning, de mogelijkheid om App Store-applicaties visueel te ordenen en mogelijk ook integratie met sociale netwerken zoals Twitter, Facebook en Last.fm. De software zou op z’n vroegst in september zijn opwachting kunnen maken.

Dit claimt Boy Genius Report zaterdag op basis van een betrouwbare tipgever. Volgens de website komt het gerucht over Blu-ray-ondersteuning overeen met een recent artikel van AppleInsider dat Apple de nieuwe iMac mogelijk zal gaan voorzien van een langverwachte feature. Deze feature wordt niet bij naam genoemd, maar de verwachting is dat het hier om ondersteuning voor Blu-ray zal gaan.

Apple heeft altijd verklaard dat het geen plannen heeft om ondersteuning voor het Blu-ray-formaat toe te voegen aan de Mac. Topman Steve Jobs noemde Blu-ray bij de lancering van de nieuwe MacBook-lijn in oktober vorig jaar een ‘bag of hurt’. "Ik bedoel het niet vanuit het standpunt van de consument", zei Jobs destijds. "Het is geweldig om films te kijken, maar het licentie-traject is zeer complex. We wachten tot dit eenvoudiger wordt zodat we onze klanten niet op hoeven te zadelen met de kosten van licenties", aldus Jobs.

Intussen hebben de drie grootste licentiehouders — Panasonic, Philips en Sony — de Blu-ray-licensering vereenvoudigd en goedkoper gemaakt. Mogelijk is dit reden geweest voor Apple om de ondersteuning voor Blu-ray nu alsnog door te gaan voeren. In dat geval zal het een rigoureuze ommekeer voor Apple zijn.

Naast ondersteuning voor Blu-ray meldt Boy Genius Report dat iTunes 9 ook de beschikking krijgt over functionaliteit om iPhone- en iPod touch-applicaties visueel te ordenen. Hoe dit in de praktijk precies moet gaan werken is niet duidelijk, maar het lijkt erop dat het mogelijk zal worden om met iTunes de indeling van de tabbladen in iPhone OS te kunnen wijzigen. Deze functie is met name handig voor mensen die heel veel applicaties in hun bezit hebben.

De derde nieuwe feature, die naar verluidt in iTunes 9 zijn opwachting zal maken, betreft integratie met sociale netwerken. Hierover is momenteel nog weinig bekend, maar je zou hierbij kunnen denken aan mogelijkheden om het nummer dat je momenteel afspeelt middels iTunes te versturen naar Twitter, Facebook en mogelijk ook Last.fm. Hiervoor zijn tegenwoordig al verschillende plug-ins verkrijgbaar die een soortgelijke functionaliteit bieden.

Het is nog niet duidelijk wanneer iTunes 9 klaar is voor het grote publiek, maar de verwachting is dat de lancering van de nieuwe iTunes-software gelijktijdig met de introductie van nieuwe iPods op een jaarlijks Apple-evenement in september aangekondigd zal worden. Sommige bronnen stellen dat Apple dan ook de langverwachte en geruchtmakende Apple-tablet zal introduceren. Andere bronnen stellen echter dat het op z’n vroegst voorjaar 2010 zal worden.