2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het rommelt al een paar maanden tussen de website Lamebook en Facebook. Begin november sleepte Lamebook het sociaal netwerk voor de rechter. De website beweerde dat zij het merkenrecht hebben op de naam Facebook, Facebook heeft nu sinds een paar dagen alle links naar Lamebook geblokkeerd.

Lamebook staat bekend om het verzamelen van vreemde, grappige of gênante Facebook-statusupdates. De website heeft dan ook veel weg van Facebook, zoals het logo en de vormgeving. Afgelopen maart eiste Facebook van Lamebook dat zij hiermee moesten stoppen. Facebook heeft dit meerdere keren medegedeeld en zelfs gedreigd om een rechtzaak aan te spannen tegen Lamebook.

Voordat Facebook echter stappen kon ondernemen, sleepte Lamebook het sociaal netwerk voor de rechter. Zij proberen nu een preventief besluit te krijgen van de rechter: dat er niks mis is aan de website van Lamebook. Volgens Lamebook is het niets meer dan een parodie en in de Amerikaanse wet wordt parodiën toegestaan.

Nu heeft Facebook alle links naar de website geblokkeerd. De fanpagina van Lamebook is op Facebook niet meer bereikbaar, de "Like"-functie is uitgeschakeld, daarnaast is het ook niet meer mogelijk om links van Lamebook te delen via het sociaal netwerk.

Aan TechCrunch laat Bret Taylor, technisch directeur van Facebook, weten dat het een vergissing is. "Dit was een fout van onze kant. We hebben per ongeluk alle verwijzingen naar Lamebook verwijderd, maar zullen dit rechtzetten en verontschuldigen ons voor het ongemak." Daarnaast vertelde Taylor dat Facebook een voorstander is van de vrijheid van meningsuiting. Om de strijd met Facebook te bekostigen, vragen de oprichters van Lamebook, die leven van de advertentie-inkomsten, om donaties.