Abonneer je gratis op Techzine!

Vittorio Colao, de directeur van Vodafone, wil dat bedrijven zoals Facebook en Google zich houden aan de nationale regels van privacy en consumentenbescherming. De topman doet een oproep om tot een betere afstemming te komen tussen overheden en het bedrijfsleven op het gebied van internet.

Colao doet zijn oproep in de Britse zakenkrant Financial Times. Twee weken tijdens de G8-top zeiden Mark Zuckerberg (Facebook) en Eric Schmidt (Google) dat regels op het gebied van copyright en privacy tot gevolg kunnen hebben dat innovatie en de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt, zoals recent in diverse Arabische landen gebeurde.

Vodafone-topman Coalo vindt er sprake is van oneerlijke concurrentie tussen telecombedrijven en internetbedrijven. Hij zegt dat telecombedrijven zich aan nationale wet- en regelgeving moeten houden. terwijl dit voor internetbedrijven veel moeilijker te regelen is en zij daardoor veel minder last hebben van wetten en regelgeving. Volgens Coalo werkt zelfregulering niet altijd goed en is het beter om regels vanuit de overheid op te leggen aan het bedrijfsleven. Op die manier komt er meer vertrouwen tussen internetbedrijven onderling en zullen ze een beter internetbeleid voeren, maar daarvoor is wel regelgeving nodig.

Verder schrijft de topman van Vodafone dat het Nederlandse parlement er goed aan doet online concurrentie te stimuleren en discriminatie tegen te gaan. Dergelijke wetten beperken volgens hem echter wel het ondernemerschap en de mogelijkheden voor verdere investeringen door deze sector. Coalo lijkt hiermee duidelijk te willen maken dat hij tegen het wetsvoorstel van de oppositiepartijen is. In dit voorstel willen de PvdA, D66, GroenLinks en SP paal en perk willen stellen aan de prijzen die telecombedrijven mogen vragen voor bepaalde diensten.

Met zijn oproep schaart Colao zich achter de Franse president Sarkozy. Hij pleitte twee weken geleden op de G8-top voor een wettelijk raamwerk om internetdiensten in goede banen te kunnen leiden.