Abonneer je gratis op Techzine!

Een paar maanden geleden werd de +1 knop van Google al gelanceerd als tegenhanger van de Facebook Like knop. Destijds wist nog niemand dat er ook een sociaal netwerk in steigers stond dat deze knop zou ondersteunen. Inmiddels zijn we een stuk verder is Google+ online en heeft Google vandaag bekend gemaakt dat de +1 knop een flinke update krijgt.

De vernieuwde +1 knop wordt momenteel door Google uitgerold over alle verschillende datacenters waar de knop gebruik van maakt. De vernieuwing is niet in de vorm van styling of layout maar is vooral onder de motorkap. Google is zelf een groot voorstander van een makkelijk en snel internet, toen Google veel kritiek kreeg over de laadsnelheid van de +1 knop wist Google wat het moest doen.

De vernieuwde +1 knop is maar liefst 3x sneller dan zijn voorganger. Google geeft zelf aan dat de techniek achter de knop een flinke opfristbeurt heeft gehad en ze hiermee verwachten dat de kritiek tot het verleden zal behoren. De websites die gebruik maken van de +1 knop hoeven helemaal niets te doen aldus Google. De update zal vanzelf in werking treden.

Google heeft wel een nieuwe code beschikbaar gesteld om de knop te integreren op websites. Google biedt de webmasters hiermee de keuze hoe ze de knop willen invoegen op hun website. Er kan gekozen worden of de knop asynchroon geladen moet worden bij het laden van de webpagina, of dat de knop geladen moet worden op het moment dat de Google +1 code wordt geladen, bijvoorbeeld helemaal onderaan de pagina.

Indien men kiest voor de asynchroon methode dan wordt de knop onafhankelijk van de rest van pagina ingeladen. Als het laden van de +1 knop dan moeizaam verloopt ondervinden de andere elementen op de webpagina hier geen hinder van. Facebook heeft het asynchroon laden vorig jaar al toegepast op zijn widgets en knoppen, Twitter biedt momenteel nog geen standaard ondersteuning hiervoor.