2min

Tags in dit artikel

Ruim zes op de tien Nederlanders wil dat zijn digitale profielen verwijderd worden na hun overlijden. Een minderheid zegt dat zij na hun dood een digitale gedenkplek wensen, zoals een online condoleanceregister.

Dat is gebleken uit een onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema. Volgens Emile de Jong, commercieel directeur van Nuvema Uitvaartverzekering, willen de meeste Nederlanders na hun overlijden niet meer teruggevonden worden op internet. "Nederlanders zitten niet te wachten op digitaal medelijden in de vorm van een rouw- en herdenkstatus op sociale netwerken. De dood zien ze als het einde, ook voor hun Hyves, Facebook, Linkedin of Twitter profiel", aldus De Jong.

Uit het onderzoek blijkt verder dat tweederde van alle Nederlanders die een profiel hebben op een of meerdere social media, nog nooit heeft nagedacht over de vraag wat er met deze content moet gebeuren na hun overlijden. Nabestaanden weten veelal niet wat er hiermee moet gebeuren en laten het dus gewoon online staan. Daarom heeft Nuvema het social Media Testament in het leven geroepen. Hierin kunnen mensen aangeven wat er met hun profielen moet gebeuren na hun overlijden.

Ruim een kwart van de respondenten zegt de keuze aan hun nabestaanden over te laten wat zij met de profielen op social media moeten doen. Een kleine groep van ongeveer 7,5 procent is er zeer duidelijk over: zij dat hun nabestaanden een digitale herdenk-of rouwplek in het leven roepen.

Voor degenen die niet weten hoe zij social media moeten aanpassen of verwijderen, heeft Nuvema een handleiding geschreven waarin dit staat beschreven.