Abonneer je gratis op Techzine!

De hackers van Anonymous hebben, na enige tijd niet in de spotlights te hebben gestaan, weer eens van zich laten horen. Ditmaal hebben de internationale ‘hacktivisten’ een hackaanval uitgevoerd op Stratfot, een denktank die zich bezig houdt met beveiligingsvraagstukken. Anonymous zegt meer dan 200 GB aan gebruikersnamen, wachtwoorden, e-mails en creditcardgegevens gestolen te hebben. Hiermee hebben ze diverse donaties gedaan aan goede doelen zoals het Rode Kruis.

George Friedman, de oprichter van Stratfor, bevestigt in een e-mail aan zijn klanten en leden dat het bedrijf op kerstavond het slachtoffer is geworden van een anonieme hacker en dat daarbij vertrouwelijke gegevens zijn buitgemaakt. Het bedrijf adviseert zijn gebruikers om uit te kijken naar verdachte activiteiten en aangifte te doen bij diverse financiële instanties. Het bedrijf zegt nauw samen te werken met de politie om de daders te identificeren.

Anonymous claimt via Twitter dat zij verantwoordelijk is voor deze actie. Het zegt hierbij zo’n 200 GB aan data te hebben binnengehaald. Volgens Reuters gaat het om ruim 4000 creditcardgegevens, wachtwoorden en adressen. Vervolgens hebben de hackers donaties gedaan aan verschillende goede doelen, zoals het Rode Kruis. Daarnaast heeft Anonymous de klantenlijst van Stratfor gepubliceerd op Pastebin.

Of charitatieve instellingen ooit een cent zullen zien van deze donaties is hoogst onwaarschijnlijk. Als de gegevens van een creditcard eenmaal gestolen zijn en daar aangifte van gedaan is, zullen alle financiële transacties geannuleerd worden.