De waarde van het aandeel Facebook is opnieuw gezakt, dit keer nadat er onrust is ontstaan over het aantal gebruikers dat het sociale netwerk telt. Het aandeel ging met ongeveer één procent onderuit tijdens het sluiten van de beurzen gisteren.

De onrust ontstond nadat een analist meldde dat het aantal Facebook-gebruikers in de Verenigde Staten zou zijn gedaald. Capstone analist Rory Maher zou door middel van een stukje software de afgelopen zes maanden meer dan 200 landen hebben gevolgd. Hieruit zou blijken dat het gebruikersaantal van de website in de Verenigde Staten en Europa is afgenomen. In de Verenigde Staten zou het gebruikersaantal met maar liefst 1,1 procent zijn gedaald.

Daarnaast stelt dat de analist dat in de 23 landen waar de Facebook-penetratie hoger is dan 50 procent, er slechts negen landen zijn waar het aantal gebruikers nog stijgt. In de resterende 14 landen zouden het aantal gebruikers ook zijn afgenomen of gelijk gebleven.

Facebook kent een fenomenale groei sinds haar oprichting in 2004. Het laatste officiële statement wijst op meer dan 900 miljoen gebruikers wereldwijd. In mei dit jaar kwam dan ook de langverwachte beursgang. Echter loopt de beursgang lang niet zo goed als het sociale netwerk had gehoopt. De beurzen sloten gisteren toen het Facebook aandeel op een waarde van 27,15 dollar stond. Hiermee heeft Facebook al bijna een derde in waarde verloren.