Tijdens een presentatie in San Francisco, welke Techzine vanuit de Windows Brand Store in Amsterdam volgt, heeft Microsoft Windows Phone 8 definitief uit de doeken gedaan. Microsoft licht onder andere de Live Apps in het vergrendelingsscherm toe.

Live-lockscreen

In Windows Phone 8 wordt een geheel nieuw ontworpen vergrendelingsscherm geïntroduceerd, waarbij applicaties een realtime weergave kunnen verzorgen. Zo ben je up-to-date zonder je telefoon überhaupt te hoeven openen.

Marketplace

Microsoft is eveneens een samenwerking aangegaan met verschillende ontwikkelaars om Windows Phone 8-applicaties te ontwikkelen. Zo mogen er nieuwe applicaties van Twitter, Skype, Temple Run, Where’s My Water en DrawSomething verwacht worden. Microsoft geeft aan dat 46 van de 50 populairste applicaties van andere platforms zoals iOS en Android aanwezig zullen zijn in Windows Phone 8.

Pandora for Windows Phone

Een grote aankondiging is Pandora for Windows Phone 8, wat in 2013 uit zal worden gebracht. Pandora is een dienst die te vergelijken is met Spotify. Gebruikers krijgen een gratis abonnement voor de streamingdienst, welke voor een jaar geldig zal zijn. Geen advertenties, geen extra kosten.

Data Sense

Om het datagebruik van Windows Phone 8 te kunnen controleren heeft Microsoft de applicatie Data Sense ontwikkeld. Microsoft belooft dat mensen die bezorgd zijn om hun dataverbruik tot het verleden zullen horen dankzij deze software. Elke opgevraagde pagina wordt gecompresseerd waardoor minder data wordt verbruikt.

Microsoft belooft dat men 45 procent extra pagina’s kan opvragen dankzij de compressiemethode. In de applicatie is te zien hoeveel data applicaties gebruiken. Middels de live-tile is te zien hoeveel data nog over is van de databundel. Een nadeel hiervan is echter wel dat telecomproviders Data Sense moeten ondersteunen.

Kids corner

Ouders zullen blij zijn met de aankondiging van Kids corner, een service waarmee ouders een telefoon in een telefoon kunnen creëren, waarbij ze zelf in kunnen stellen welke applicaties kinderen gebruiken mogen worden door kinderen. Kids corner kan vanuit de settings-app worden ingesteld en ingeschakeld.

People Hub

Voor het contactenboek heeft Microsoft een nieuwe functie gebrouwd met de naam Rooms. Met behulp van Rooms kunnen verschillende groepen met mensen gemaakt worden, bijvoorbeeld voor je gezin, familie of vrienden. Het is eenvoudig mogelijk om bijvoorbeeld boodschappenlijstjes, locaties of afspraken met elkaar te delen.

Rooms is ook geschikt om deels samen te werken met andere besturingssystemen, waardoor ook anderen gebruik kunnen maken van een aantal functies van Rooms.

SkyDrive

In navolging van Apple’s iCloud komt ook Microsoft met een overkoepelende cloud-service waarmee bijvoorbeeld documenten, foto’s en video’s gesynchroniseerd worden tussen verschillende apparaten. Creëer een PowerPoint-presentatie op je tablet en open deze vervolgens op je smartphone en je kan verder gaan waar je was gebleven.

Middels steminvoer kunnen ook teksten gedicteerd worden, maar deze functie lijkt vooralsnog enkel voor Engelstalige gebruikers beschikbaar te zijn.

Xbox Music Service

Natuurlijk is de Xbox Music Service ook te gebruiken op Windows Phone 8-toestellen. Zo kan men met één service muziek streamen op de PC, tablet en smartphone, mits deze op Microsoft-software draaien natuurlijk.

Beschikbaarheid Windows Phone 8 en SDK

Tijdens het laatste gedeelte van de presentatie komt Microsoft’s CEO Steve Ballmer op het podium. Ballmer maakt bekend dat Windows Phone 8 beschikbaar zal zijn vanaf komend weekend in Europa. De rest van de wereld zal tot later in november moeten wachten.

De Windows Phone 8 SDK zal vanaf morgen, 30 oktober, beschikbaar worden gesteld aan iedereen die een Windows Phone 8-applicatie wil ontwikkelen.