Google stelt taalsoftware beschikbaar om zinnen mee te ontleden

Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft nieuwe software vrijgegeven voor ontwikkelaars, het gaat om SyntaxNet, met deze software kan taal worden geanalyseerd door middel van kunstmatige intelligentie en kunnen zinnen eenvoudig worden ontleed. SyntaxNet is aangesloten op Google’s Tensorflow.

Google heeft de software op dit moment vrijgegeven voor de Engelse taal en daar heeft het de naam Parsey McParseface aangehangen. Google heeft met SyntaxNet kunstmatige intelligentie (machine learning) gecombineerd met zijn zoektechnologieën om tot goede resultaten te komen. Volgens Google is Parsey McParseface op dit moment 94 procent accuraat in het herkennen van tekst.

Google wil op termijn natuurlijk proberen zo dicht mogelijk bij de 100 procent te komen en daarvoor moet de software verder worden verbeterd. Door de software openbaar te maken kan elke ontwikkelaar wereldwijd zijn steentje bijdragen en kunnen moeilijke obstakels mogelijk sneller worden overwonnen.

De technologie is in staat om alle woorden in een zin te herkennen en de relatie van de woorden tot elkaar ook in te schatten. Dat is nodig om de taal goed te herkennen. Eigenlijk is de technologie goed te vergelijken met een klein kind dat begint met het leren van de taal.