‘Apple komt met drastische veranderingen in auto-strategie’

Abonneer je gratis op Techzine!

Het lijkt erop dat de plannen van Apple om een plek binnen de auto-industrie te veroveren, drastisch gewijzigd gaan worden. Waar het bedrijf oorspronkelijk een geheel eigen voertuig wilde ontwikkelen, besloot het naar verluidt recent al te wisselen naar een strategie waarbij het enkel komt met een besturingssysteem, nu zou er opnieuw besloten zijn de strategie te herzien en een andere richting in te slaan.

Uit een bericht van de New York Times, dat zich op berichten van insiders in de autodivisie baseert, blijkt dat Apple tientallen personeelsleden van het project heeft ontslagen. Complete delen van het autoproject zouden afgesloten zijn en men zoekt naar een nieuwe manier om het geheel vorm te geven.

Dat Apple de auto-industrie wil betreden is al enige tijd een publiek geheim. De afgelopen twee jaar heeft het bedrijf al tientallen experts op het gebied van autotechnologie ingehuurd, maar nooit iets gepresenteerd of uitgebracht. De CEO van Apple, Tim Cook, vertelde daar al eens over dat mensen niet teveel hoop moeten koesteren als het hierop aankomt.

"We praten over een heleboel dingen, maar maken er veel minder," vertelde hij toen. Het was een impliciete reactie op de berichten rond een mogelijke Apple-auto. Toch kan de ontwikkeling hiervan bijna niet uitblijven. Steeds meer technologiebedrijven werken aan zelfrijdende auto’s, denk maar aan Google, Tesla en Uber, die hier grote stappen in gemaakt hebben. Het kan bijna niet anders of Apple wil hier ook geld in gaan verdienen.

Voorlopig blijft Apple wel werken aan het project. Eind juli huurde het bedrijf nog oudgediende Bob Mansfield in om leiding te geven aan de autodivisie. Daarnaast zou ook voormalig BlackBerry topman Dan Doge hiervoor ingehuurd zijn.