Windows 10-pc’s met Snapdragon-chip komen er spoedig aan

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft bekendgemaakt in de laatste fase te zijn van het testen en ontwikkelen van mobiele pc’s met een Qualcomm Snapdragon-chip. De gesprekken met telecomproviders zijn al gaande. Dat liet het techbedrijf weten tijdens de Qualcomm 4G/5G Summit, zo schrijft ZDNet.

Pete Bernard, group program manager voor Windows, noemt het een kans om de pc-ervaring nog mobieler te maken. De topman is van mening dat de markt voor pc’s en de markt voor telefoons decennia parallelle universa waren. Hij vraagt zich dan ook hardop af welke bedrijven zich meer lenen om deze werelden bij elkaar te brengen.

eSIM

De Windows 10-pc’s met Snapdragon-chip bevinden zich nu dus in een fase waarin de gesprekken plaatsvinden met telecomproviders. Dat is onderdeel van de tweede helft van het ontwikkelproces. Bernard zegt dat er niet alleen gesproken wordt over de strategie voor het portfolio, maar ook hoe de producten op de markt komen en daadwerkelijk bij de mensen.

Microsoft wil een pc lanceren die altijd verbonden is via de integratie van een embedded SIM (eSIM) om het apparaat eenvoudig te activeren. Hierbij is echter wel een aanpassing nodig in het netwerk van een telecomprovider. Bernard noemt eSIM een fundamentele verandering voor de manier waarop providers hun provisioning stacks draaien. Microsoft werkte zelf drie jaar aan de eSIM-technologie

Beschikbaarheid

Het bedrijf kondigde eind vorig jaar aan dat Windows 10 naar Qualcomm’s ARM-processoren zou komen. De focus ligt onder meer op powerefficiëntie, mobiele connectiviteit en eSIM-technologie. In april volgde een aankondiging van Qualcomm dat Windows-pc’s met Snapdragon 835 in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt komt.

Of er ook daadwerkelijk een beschikbaarheid in 2017 volgt, zal nog moeten blijken. Toch laat Qualcomm weten dat de lancering nog steeds gericht is op één jaar na de oorspronkelijke aankondiging.