Apple brengt lesprogramma ‘iedereen kan programmeren’ naar Nederland

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple heeft sinds de lancering van haar App Store in 2008 inmiddels 180 miljard apps gedownload zien worden. Hiermee hebben de ontwikkelaars ruim 70 miljard aan directe inkomsten verdiend. Deze enorme markt inspireerde Apple om maatschappelijk verantwoord te ondernemen met Swift. Swift is de meest gebruikte programmeertaal om Apps mee te ontwikkelen. Het resultaat: een lesprogramma genaamd iedereen kan programmeren. Inmiddels heeft dit programma haar succes bewezen in de Verenigde Staten. Daarom rolt Apple het uit naar 20 onderwijsinstellingen wereldwijd, waaronder Nederland. Wij staan stil bij deze ontwikkeling.

Wat zijn de achtergronden bij iedereen kan programmeren van Apple?

Het onderwijs schuift steeds meer op naar het leren van vaardigheden die erop gericht zijn om in de IT-sector te kunnen slagen. Apple signaleert deze trend ook. Als maatschappelijk verantwoorde onderneming heeft het bedrijf zich door die trend laten inspireren. Apple ontwikkelde een cursus waarmee je leert om apps te ontwikkelen. Hiervoor gebruikt de techgigant Swift. Zo kunnen studenten op HBO- en universitair niveau leren hoe zij Apps kunnen ontwikkelen. De cursus kan uiteraard online gevolgd worden. Apple heeft ook een versie voor in de klas ontwikkeld. In Amerika is deze aanpak al een succes. Daarom stelt Apple dit programma nu ook beschikbaar voor opleidingsinstellingen buiten Amerika. In Nederland doen de Hogescholen van Arnhem en Nijmegen mee.

De Australische RMIT University gaat nog een stap verder door verdere ontwikkeling te stimuleren. Zo stelt deze school beurzen ter beschikking aan zijn docenten. Een ander initiatief van de universiteit is het organiseren van zogenaamde summercourses. Tijdens deze kennismakingslessen worden leerlingen van middelbare scholen enthousiast gemaakt voor de basisbeginselen. Zo worden deze jongeren gestimuleerd om door te studeren in een opleidingsgebied waar ze later een toekomst mee kunnen creëren.

Apple zelf voorziet dat de ontwikkeling van Apps verder groeit. Ook verwacht het bedrijf dat Swift in de ontwikkeling van apps de leidende taal blijft. CEO Tim Cook kijkt ernaar uit dat deze cursussen zullen leiden tot de ontwikkeling van apps die de wereld veranderen.