1 min

Tags in dit artikel

,

De Public Interest Registry (PIR) is de nieuwe beheerder van de .org-domeinnamen. De nieuwe non-profitorganisatie neemt de taken over van het commerciële VeriSign. Het zou gaan om de grootste overdracht in de geschiedenis van het internet. Om de verstoringen te minimaliseren is er een 25 dagen durende gefaseerde invoering gepland waarbij VeriSign nog steeds aan de achterkant technische diensten verleent. Daarmee hebben de bedrijven die .org-domeinnamen verkopen meer tijd om zich voor te bereiden op de overdracht. Op 25 januari 2003 zal de techniek volledig in handen zijn van Afilias Limited, de serviceprovider die de back-end voor PIR verzorgt.

PIR is opgericht door de Internet Society (Isoc). In 2002 nam de Board of Directors van ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) het besluit om Isoc’s voorstel te kiezen uit de elf voorstellen van organisaties die meedongen naar het .org toplevel domein.

Het .org-domein, dat gebruikt wordt door niet-commerciële organisaties, is in omvang het vijfde top-level domein van het internet, met meer dan 2,4 miljoen gebruikte domeinnamen.