Abonneer je gratis op Techzine!

De Europese Commissie adviseert de ontwikkeling van breedband internet een impuls te geven door meerdere, met elkaar concurrerende netwerken naast elkaar te laten bestaan. Telecomgiganten die hun infrastructuur hebben opgebouwd ten tijde van een monopolie hebben volgens EU-commissaris Erkki Liikanen een ‘oneerlijk voordeel’ gehad. ‘De nieuwe regelgeving moet een manier vinden om een dergelijke macht over de markt te compenseren. Met name in situaties waarin nieuwkomers geen keuze hebben uit meerdere netwerken’, aldus Europees commissaris Erkki Liikanen (industrie en telecom) tijdens een persbijeenkomst in Brussel.

Nieuwe bedrijven moeten volgens hem toegang tot de bestaande, dominante netwerk-faciliteiten krijgen op een manier die eerlijke concurrentie ten goede komt. Liikanen: ‘De maatregelen mogen evenwel ook weer niet zo zwaar zijn dat het voor bedrijven niet meer interessant wordt in nieuwe infrastructuren te investeren.’

De Europese Commissie beoogt bovendien een stabiele en voorspelbare overheidsregulering, waardoor bedrijven die in nieuwe technologie willen investeren plannen kunnen maken voor de langere termijn. Verder vindt men dat innovatie moet worden gestimuleerd. De beste voedingsbodem hiervoor is een markt waarin sprake is van voldoende concurrentie. De nieuwe regelgeving met betrekking tot de telecommunicatie in de EU zal vanaf juli dit jaar van kracht zijn.