Abonneer je gratis op Techzine!

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dinsdag bekendgemaakt 146 miljoen dollar subsidie te geven aan supercomputerbouwers Cray, IBM en Sun Microsystems. Het is de bedoeling dat de VS dankzij deze donatie in de race blijft als het gaat om supersnelle machines. De vergoeding is afkomstig van het Defensive Research Projects Agency (DARPA), dat er belang bij heeft dat de VS de beschikking houdt over zeer krachtige computers voor militaire doeleinden, het vergaren van informatie en toepassing in de industrie.

Het zit de Amerikaanse overheid bijvoorbeeld niet lekker dat Japan met de NEC Earth Simulator de snelste supercomputer ter wereld in huis heeft. Met de steun van DARPA moet tegen het einde van dit decennium een nieuwe generatie krachtige Amerikaanse computers het daglicht zien. Met het geld kan drie jaar worden gewerkt aan onderzoek en ontwikkeling. Vervolgens kan nog vier jaar worden gesleuteld aan de apparaten zelf.

IBM ontvangt van DARPA 53,3 miljoen dollar voor het ontwikkelen van computersystemen die relatief eenvoudig kunnen worden aangepast aan diverse verschillende taken. Sun Microsystems krijgt 49,7 miljoen voor z’n Hero-programma dat de productiviteit van computers en programmeertools verhoogt. Cray strijkt de resterende 43,1 miljoen op voor het verhogen van de geheugenkracht en het bouwen van snelle netwerken.