2min

Tags in dit artikel

In de hoogtijdagen van internet leefde de verwachting, dat betere communicatiemogelijkheden de barrières tussen mensen en landen zouden slechten. Een recent afgerond onderzoek wekt echter de suggestie dat e-mail niet – of nog niet – tot een hechtere wereldgemeenschap heeft geleid. Een groep onderzoekers van de Universiteit van New York heeft in een e-mail-experiment getest, of de theorie van de ‘six degrees of separtion’ (zes graden van verwijdering) nog steeds opgeld doet. Deze theorie is in de jaren zestig van de vorige eeuw opgesteld na een experiment van sociaal psycholoog Stanley Milgram. Die stuurde honderden pakketjes naar willekeurige mensen in het middenwesten van Amerika met het verzoek om het pakketje aan te bieden aan bepaalde personen in Boston, aan de oostkust.

Daarbij moesten ze gebruikmaken van kennissen waarvan ze dachten dat die de persoon in kwestie zou kennen of anders iemand die beter dan zij in staat zou zijn kennis van de genoemde persoon op te sporen. Milgram constateerde tot zijn verbazing dat de ketens die zo ontstonden gemiddeld maar zes personen bevatten.

Bij het onderzoek waren ruim 60.000 mensen uit 166 verschillende landen en achttien doelpersonen betrokken. In totaal ontstonden 24.163 ketens, waarvan slechts 384 hun doel bereikten. Bij die geslaagde pogingen van het doorsturen van e-mail naar een bepaalde persoon via kennissen (van kennissen van …) waren gemiddeld tussen de vijf en de zeven personen betrokken. Het gevonden getal ligt verbazend dicht bij de door Milgram in 1967 gevonden ‘six degrees of separtion’. De onderzoekers constateren daaruit dat internet nauwelijk een rol speelt bij het leggen van sociale contacten. In die opinie worden ze gesterkt door de observatie, dat slechts 6 procent van de contacten in het onderzoek gelegd werden tussen mensen die elkaar alleen van internet kennen.