Euro1080, de eerste HDTV zender voor Europa, zal volgende maand beginnen met het aanbieden van HDTV diensten in Europa. Ook Nederland zal hier onder vallen. Euro1080 zal het signaal via de satelliet aan gaan bieden, maar ook aan bioscopen via digitale projectoren. Hiermee wordt Euro1080 de allereerste officiële HDTV zender van Europa, de eerste stap richting de overstap op HDTV is gezet.

HDTV betekent ‘High Definition Television’. Deze gedoodverfde opvolger voor de huidige TV standaard bied onder andere 16/9 breedbeeld en standaard 5 kanaals surround geluid. Ook biedt HDTV dubbel zoveel beeldlijnen als de huidige TV’s, wat de beeldkwaliteit ontzettend ten goed komt. Vooral in combinatie met een LCD of plasma scherm komt het beeld veel mooier over.

Voordat de signalen voor HDTV kunnen worden ontvangen moet er eerst voor 400 euro een decoder worden aangeschaft. Vervolgens komt daar nog bij een chipkaart van 200 euro. Die zorgt voor de decryptie van het signaal. Voorlopig zijn de kosten dus nog niet gericht op de mainstream markt, maar voornamelijk op de hogere regionen van de samenleving of bedrijven.