2min

Tags in dit artikel

, , ,

De meeste mensen haten wiskunde en geven niks om het oplossen van ingewikkelde wiskundige puzzels. Maar nu een aantal mensen deze puzzels op lijken te gaan lossen worden deze puzzels opeens heel belangrijk. Want het oplossen van deze wiskundige vraagstukken kunnen hele grote gevolgen hebben voor de computerwereld. En twee vraagstukken lijken binnenkort opgelost te worden.

Het eerste vraagstuk dat opgelost lijkt te worden is het ‘Vermoeden van Poincaré’. Dit vraagstuk behandelt hoe de ruimte eruit ziet. Met de oplossing van dit vraagstuk krijgen wetenschappers een veel beter inzicht in bijvoorbeeld ruimtetijd en de werking van andere dimensies.

Een ander vraagstuk dat opgelost lijkt te worden is de ‘Riemann Hypothese’. En met de oplossing van dit vraagstuk komen grote gevolgen voor het internet. De Riemann Hypothese gaat over de distributie van priemgetallen (getallen die alleen deelbaar zijn door zichzelf en door 1). Vele encryptiesoftware werkt met priemgetallen. Riemann voorspelde in 1859 dat de distributie van priemgetallen niet willekeurig, maar voorspelbaar was. Als blijkt hoe je dit kan voorspellen dan zijn al deze encrypties nutteloos. Allerlei van onkraakbare codes kunnen dan simpel gekraakt worden. Dat zal dus het einde betekenen van veilige internettransacties en andere (softwarematige) beveiligingen.

Doordat het Amerikaanse Clay Mathematics Institute in 2000 1 miljoen dollar beloofde voor de oplossing van deze vraagstukken zijn de vraagstukken opeens in een versnelling geraakt. Om in aanmerking te komen voor dit geld moet je echter zeer gedetailleerd de oplossing beschrijven. Dit is nog niet gebeurd en het is ook nog niet bekend wie de oplossing van de Riemann hypothese zou hebben gevonden. Het Vermoeden van Poincaré zou opgelost zijn door een excentrieke Rus die simpelweg geen zin heeft om de details op te schrijven.