Vandaag lanceert Microsoft een serie hardware met ingebouwde scanner voor vingerafdrukken. Inloggen met een wachtwoord behoort volgens Microsoft binnenkort tot het verleden. Of het nu gaat om inloggen op een website of het aanmelden op uw pc. Dit alles kan via de nieuwe toetsenborden of vingerafdruklezers. Dit is niet uit veiligheidsoverwegingen, maar als alternatief voor al je wachtwoorden. In nieuwe muizen en toetsenborden is de nieuwe scanner ingebouwd, maar er is ook een vingerafdruklezer los verkrijgbaar.

De meegeleverde software die bij de apparaten zit, is in staat alle paswoorden die de gebruiker op het internet moet invullen op bijvoorbeeld shoppingsites, webmail en andere persoonlijke pagina’s te onthouden. De software vult indien nodig automatisch een paswoord op websites in wanneer de scanner via een vingerafdruk gecontroleerd heeft dat de juiste persoon achter de computer zit. Tom Gibbons van Microsoft Hardware zegt: “Onze bedoeling was om het gebruiksgemak te vergroten”. Want: “Uit onderzoek is gebleken dat wachtwoord-moeheid een grote frustratie bij computergebruikers is”.

Ongeveer 52 euro zal een aparte scanner voor vingerafdrukken kosten en een computer muis met scanner zal ongeveer 69 euro gaan kosten en wanneer de muis gecombineerd wordt met een toetsenbord komt het pakket op 85 euro.

Microsoft lanceert tegelijk nog enkele nieuwe invoerapparaten, vaak met een ergonomisch design. Voor laptopgebruikers een nieuwe draadloze USB-muis voor 37 euro. Deze muis heeft onderaan een uitsparing om de USB-ontvanger tijdens het transport te kunnen opbergen. De nieuwe Bluetooth-toetsenborden en –muizen ondersteunen nu ook draadloze verbindingen met meerdere apparaten. Alleen moet voor die functionaliteit wel Windows XP Service Pack 2 worden geïnstalleerd. Later deze maand zullen een aantal van de nieuwe producten beschikbaar zijn.