min

Tags in dit artikel

, , ,

Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijkse leven. Volgens een onderzoek van Yahoo en een reclamebureau is het voor veel mensen zelfs zo belangrijk dat het lijkt op hard drugs. Het onderzoek bestond uit een aantal proefpersonen de toegang tot internet 2 weken lang te ontzeggen.

De mensen die niet op internet mochten werden onrustig en kregen het gevoel dingen te missen. Ze wilden ook graag weer online gaan omdat ze bang waren buitengesloten te raken. Volgens de onderzoekers misten ze het gevoel te kunnen vluchten in hun eigen, online wereldje. De gevoelens die de internetlozen vertoonden lijken sterk op de gevoelens van verslaafden aan alcohol of drugs.

Verder toonde het onderzoek aan dat mensen zonder internet iets missen. 75% van de deelnemers vond namelijk dat ze door lagere prijzen, snellere service en andere voordelen een grote voorsprong hadden op mensen zonder internet. Daarnaast zagen veel deelnemers internet als een medium om “tijd en afstand kunnen overbruggen" en een sociaal netwerk te creëren.

Met internet voelen veel mensen zich dus zelfverzekerd. Neem je dit weg dan voelen ze zich slecht en gaan ze internet missen. Daarom adviseren de onderzoekers winkels dan ook om goed gebruik te maken van het macht van het medium internet.

Alhoewel de test van Yahoo slechts uit 13 huishoudens, met in totaal 28 proefkonijnen bestond lijkt het toch aardig representatief. Andere studies tonen ook veel resultaten van internetverslaving.