min

Tags in dit artikel

Sun Microsystems, ontwikkelaar en initiatiefnemer van Java-technologie, viert de tiende verjaardag van Java met aankondigingen van nieuwe allianties en ontwikkelprogramma´s.

Java is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een industrie met meer dan 4,5 miljoen Java-ontwikkelaars en ruim 2,5 miljoen toepassingen. Inmiddels zijn meer dan een miljard smart cards, 708 miljoen handsets en 700 miljoen pc´s voorzien van Java-technologie. De partnergemeenschap rond Java is eveneens sterk: ruim 140 carriers baseren hun technologie op het Java-platform en het Java Community Process heeft 912 leden.

Sun gaat enkele van zijn belangrijkste Java-gebaseerde producten beschikbaar stellen aan de Open Source community. Het gaat onder meer om Java System Application Server Platform Edition 9 en de Java Enterprise Service Bus. Deze komen beschikbaar via de OSI-gekeurde CDDL-licenties, waaronder ook Solaris 10 eerder dit jaar werd opengesteld. Java System Application Server Platform vereenvoudigt de ontwikkeling en verbetert de ondersteuning van web services en Service Oriented Architectures.