min

Tags in dit artikel

,

Gefeliciteerd Tweakzone!
Jawel, vandaag viert Tweakzone zijn derde verjaardag. Precies drie jaar geleden, op 11 juli 2002 is Tweakzone.nl opgezet zoals we het nu kennen.
Tweakzone kwam online met de layout die velen van jullie nooit hebben gezien.

De frontpage is een hele tijd hetzelfde gebleven, maar het forum dat toen op ActiveTopics draaide was dringend aan verandering toe. Op 26 februari 2003 werd aldus het nieuwe forum ingehuldigd: FastTopics, een zelfgeschreven forum. Er was hierbij slechts één negatief puntje: alle forumposts die tot 26 februari 2003 waren gemaakt zijn verloren gegaan. Dit betekende dus een frisse start voor het Tweakzone forum.

Tweakzone groeit, met updates tot gevolg…
Tweakzone blijft groeien en op 13 juli 2003 was het zover dat Tweakzone een nieuwe webserver genaamd Urania in gebruik nam. Slechts 1 dag later, op 14 juli 2003, verwelkomt Tweakzone een nieuw forum en fp-layout.

Dit was noodzakelijk om enkele redenen. Zo werd de functionaliteit van de frontpage stukken beter en waren er meer mogelijkheden om banners te plaatsen.
De content verschoot van kleur van lichtblauw naar wit. Dit om de tekst beter leesbaar te maken en om het gebruik van plaatjes en foto’s te vergemakkelijken.

Wat het forum betreft: FastTopics, de forumsoftware, werd herschreven om nog beter te kunnen samenwerken met de frontpage. Er zijn veel bugs gefixed. Qua layout is er echter wat betreft het forum niet veel veranderd.
En tenslotte werd ook msn.techzine.nl onder handen genomen. Net zoals bij het forum werd er niet veel veranderd aan de layout, maar zijn er technisch een aantal kleine veranderingen doorgevoerd.

De software stond duidelijk nog niet op punt, want op 18 juli, 22 juli, 5 augustus, 10 augustus en 16 augustus werd er telkens een update bekendgemaakt. Zoals je in de changelogs kunt lezen is er telkens een heleboel bijgekomen, zowel op het forum, de fp als msn. Ook chat.techzine.nl kwam terug online.

Op 20 augustus 2003 werd het puntensysteem officieel in gebruik genomen. Elke maand viel er een prijs te winnen voor wie het hoogste aantal punten had.
Nieuwe de updates bleven niet uit, want op 25 augustus berichtten we over een nieuwe update. Er kwam nog een zevende en uiteindelijk een achtste en laatste update op 12 september.

Op diezelfde dag waren we getuige van een eerste mijlpaal op Tweakzone. De 200.000 pageviews per dag zorgden voor een dataverkeer van 300 gigabyte per maand.
Na deze mijlpaal kon een nieuwe update niet uitblijven, want op 23 september werden opnieuw een paar foutjes gefixed.
Het is wel duidelijk dat in deze paar maanden Tweakzone enorm is veranderd qua layout en qua software. Er zijn een heleboel dingen bijgekomen, een heleboel fouten verbeterd, noem maar op.

En ja, ook toen had Tweakzone al problemen met langzame servers, maar op 2 oktober 2003 werd dit opgelost. De oorzaak kwam door een simpele instelling in Apache die het aantal processen limiteerde.

Tweakzone had echter nood aan een aantal nieuwe veranderingen in de forumsoftware. TZF v 3.1 kwam dus uit op 20 oktober 2003.

De eerste sub-websites
We zagen een heleboel crewleden komen en gaan. Ondertussen werden ook nieuwe mijlpalen bereikt: 500 Gigabyte dataverkeer per maand en op 13 november 2003 mocht Tweakzone z’n 10.000ste lid verwelkomen.
Nu Tweakzone goed draaide was de tijd gekomen om enkele nieuwe sub-websites te openen. Het gaat hier om mobile.techzine.nl en babes.techzine.nl. Mobile werd redelijk belangrijk omdat onderhand wel iedereen een gsm had. Daarom is er een assortiment van meer van 40.000 producten waar er wekelijks meer dan 2.000 bij komen.
We dachten dat babes wel een leuke extra zou zijn voor Tweakzone. Even het tech-gedeelte achterwege laten en genieten van enkele mooie babes.

Een nieuwe eigenaar, een nieuwe start
Op 5 december 2003 werd Tweakzone overgenomen door Dolphin Internet Services. Coen werd hierbij het nieuwe aanspreekpunt voor bezoekers, leden en crewleden. Dit beloofde een nieuwe wind door Tweakzone.

En ja hoor, want 6 dagen later werd TweakID.nl en TZID.nl online gebracht. Nu kun je Tweakzone profielen snel bekijken dankzij een verkort adres. Je vult een profielnaam in, met daarachter tweakid.nl of tzid.nl. http://coen.tweakid.nl of http://coen.tzid.nl Op 29 december kwam er een update op dit systeem.

Sinds 30 december 2003 is Tweakzone Nederlands grootste download-database. Dit komt door ongeveer een jaar lang elke dag nieuwe downloads toe te voegen. Tweakzone haalde de grens van 5.000 downloads.
Op diezelfde dag werd een tweede mijlpaal gehaald. Per maand ontvangt Tweakzone meer dan 1 miljoen unieke bezoekers; een prachtig gegeven.

Inmiddels is de tijd aangebroken om het forum opnieuw aan veranderingen te onderwerpen. Niet op vlak van software of layout, maar een nieuw subforum zou niet misstaan. Op 8 januari 2004 werd het nieuwe subforum Fotografie ingehuldigd. Het leek de admins wel een goed idee om het een proefperiode te geven.

Acht dagen later op 16 januari 2004 kwam de site van de Team Tweakzone Clan online. Na wat technische problemen kwam hij er dan toch: http://cs.techzine.nl De site was bedoeld als clan-site voor .:|TTZ|:.

Het is echter niet altijd rozengeur en maneschijn, want op maandag 26 januari 2004 begaf de harde schijf van de oude Tweakzone server het. Dit wilde zeggen: twee dagen geen Tweakzone voor de trouwe members en crewleden. Dolphin-IS heeft toen een deal gesloten met Leaseweb. Sindsdien maakt Tweakzone gebruik van het Leaseweb netwerk en sponsort Leaseweb Tweakzone met hardware en bandbreedte.

Een nieuwe subsite kon niet lang uitblijven, want op 16 februari 2004 werd http://pricecheck.techzine.nl gelanceerd. Hiermee werd gehoopt om het publiek nog verder uit te breiden en een goede onafhankelijke hardware prijsvergelijker online te hebben.

Op 15 maart werd het forum opnieuw in een nieuw jasje gestoken. Onder andere de header en de buttons kregen een andere stijl. We hebben al een hele tijd op dezelfde header mogen kijken, het was toch tijd dat er een nieuwe uitkwam.
Dit werd gedaan door middel van een contest. De members konden een header ontwerpen en deze in een topic posten. Aan het einde van de contest werd dan de mooiste eruit gekozen. De header die gekozen werd was gemaakt door ‘Wizard‘.
Aan het einde van de maand maart werden twee nieuwe accessoires bij Tweakzone online gebracht. Zo kwam de Online Virus Scanner uit, en de eigen toolbar: de TweakBar. Één dag later moesten er echter nog wat wijzigingen aangebracht worden.

Ook in diezelfde periode, op 31 maart 2004, verliet de oprichter van cs.techzine.nl Tweakzone, waardoor de admins zijn gaan beslissen om het project stop te zetten. Vanaf die dag is er geen clan meer, en in de nabije toekomst zal dat ook niet zo snel meer het geval zijn. Het was een spijtige zaak.

Forumveranderingen ten Top
Op 5 april 2004 werden een heleboel forumveranderingen doorgevoerd. Een aantal subfora werden uitgebreid en kregen dus ook een nieuwe naam. Het subforum ‘Alarmlijn en Bugreport’ werd opgesplitst in twee verschillende subfora: ‘Bug Report & Feature Requests’, en ‘Opmerkingen en Klachten’.
Het subforum ‘Test Forum’ werd verwijderd, omdat dit helemaal geen nut had en er is een geheel gloednieuw subforum bijgekomen, namelijk ‘Skinning en Anime’.

Op 5 juni 2004 was de crew het zat dat er zoveel geblaat werd in het subforum ‘Blaatfabriek.’ Eerder al werd de nieuwe regel ingevoerd dat je 100 posts moest maken om in de Blaatfabriek te mogen. Maar blijkbaar was dit nog niet voldoende. Een nieuwe naam zou misschien helpen om het niveau wat op te krikken? Er werd een poll gehouden met enkele namen. Uit de poll kwam het duidelijke antwoord van de members. De Blaatfabriek zou voortaan door het leven gaan als ‘The Lounge’.

Even later, op 24 juni, konden we opnieuw een nieuw subforum verwelkomen. Ditmaal ging het om Beginnersvragen. Dit subforum werd speciaal geopend voor mensen die pas beginnen met hun computer of nog niet zoveel kennis hebben over hun computer en het internet. Zij kunnen al hun vragen in dit forum stellen.
Samen met dit nieuwe subforum werd de regel ingevoerd dat er op Tweakzone geen n00b of noob meer mag gebruikt worden aangezien dit een erg negatief woord is. ‘Probeer een beetje respect te hebben voor mensen die pas een computer hebben of de kennis nog niet hebben ontwikkeld. Ooit was je zelf ook zo. Vergeet dat niet.

De layout die toen op de website stond kreeg veel kritiek in verband met een andere site: T.net. En omdat het toch ook stilaan tijd werd om de site in een nieuw kleedje te steken werd op 5 juli 2004 een nieuwe layout op de frontpage online gezet. Aan de software zelf is amper gesleuteld, dit is voor in een volgend stadium.

Enige tijd later (en vele crewveranderingen later) moest er dringend een nieuwe forum-faq komen en op 6 september 2004 was het zover. Toen werd de nieuwe forum FAQ in gebruik genomen. Laten we hopen dat het nu voor iedereen duidelijk is en dat iedereen zich nu aan de faq zal houden.
Precies een maand later, op 6 oktober, werd het geheugen van Tweakzone geupgrade. Dit was ook wel nodig omdat Tweakzone nog steeds groeit als kool.
Op 8 november werd er een server onderhoud gepland. Er zijn enkele foto’s genomen die je hier kunt bekijken.

Merry Christmas & Happy Easter
Met de feestdagen in zicht leek het de crew een goed idee om Tweakzone in een kerstsfeer te hullen. Voor het eerst in de geschiedenis van Tweakzone gaven we het forum en de frontpage tijdelijke headers in kerstsfeer. Rond Pasen werd dit nog eens dunnetjes overgedaan, in Paasstemming uiteraard.

Op 31 maart 2005 kwam een nieuw subforum online. We gaven het subforum de naam frontpage. Dat werd gedaan omdat discussiëren op het forum nou eenmaal beter gaat dan op de frontpage. De artikelen kunnen op deze manier op een meer ontspannen manier besproken worden. Uiteraard is het wel de bedoeling dat de posts direct op de nieuwsberichten terug slaan en daar wat aan toevoegen.

Een dag later was het 1 april en op die dag kan het niet anders dan dat we mensen in de maling nemen. Het subforum The Lounge waar sinds enkele weken wat strengere regels werden gehandhaafd, was desondanks behoorlijk populair en dus leek het ons wel een goede grap om te melden dat we dit subforum gingen opdoeken.
‘Jammer genoeg, maar er wordt teveel geblaat. Jullie, members, hebben het zover gebracht dat we de enige plaats waar het niet persé over computers en tech moest gaan, moeten opdoeken.’
Een aantal members geloofden het, sommigen hadden het door, maar wij als crew hebben toch wel dubbel gelegen.

Tweakzone groeit, en de laatste tijd waren er een aantal crewveranderingen. Meerderen gingen weg, sommige onderdelen werden onderbemand, of er was gewoon behoefte aan enkele leden die de crew kon helpen zodat de druk wat minder zwaar komt te liggen op de huidige crew. Daarom werd een grote oproep gedaan aan de leden om een vacature in te vullen voor versterking voor de frontpage-crew. We kregen meer dan 50 vacatures binnen, waarvan wij een heel aantal wel zagen zitten. Die gaven we dan ook direct hun status. Voor de nieuwe nieuwsposters en tutorialposters gaven we enkelen een proeftijd waarin ze hun artikelen konden opsturen naar een huidig crewlid. Wij gingen dit dan beoordelen en wanneer de proefperiode goed beviel voor beide kanten, konden ook zij rekenen op een groene naam.

Het verhaal achter de leiding van Tweakzone
Een site als Tweakzone vraagt veel werk. Niet alleen de moderators die artikelen zoeken en schrijven, of orde op zaken stellen hebben veel werk, maar er zijn ook de Admins. Zij moeten ervoor zorgen dat Tweakzone niet onderbemand is, dat alles goed draait, dat hun crew het naar hun zin heeft, enzovoort. Meer dan genoeg werk dus!

Godius, Spooty en AAp zijn begonnen als admins op Tweakzone. Echter besloot Aap na enige tijd zijn werkzaamheden als admin neer te leggen en kwam Lexus in zijn plaats.
Op 5 december, met de overname van Tweakzone kwamen er twee admins bij; Coen en Robin. Op 23 december was ook Spooty geen admin meer. Een maand later, op 12 januari 2004 werd Amstel76 nieuwe forum admin.

Een site als Tweakzone groeit enorm, dat kun je hierboven al heel goed zien en op 3 februari 2004 werd dat nog eens aangetoond. Toen werden Lexus en Amstel76 gepromoveerd. Vanaf die datum gingen ze als een soort van ‘Team Leiders’ werken. Zij houden toezicht binnen de crew en nemen daar waar nodig nieuwe crewleden aan. Op deze manier is er een stuk van het werk uit Coen z’n handen gehaald en hopen ze een stuk efficiënter te kunnen werken.

Op 4 februari werd Godius’ status ook ingetrokken, aangezien hij Tweakzone al had overgelaten aan een nieuwe eigenaar wegens een lange reis naar Australië.
Tenslotte werd CrazyRooster op 1 maart 2005 de nieuwe admin op de frontpage van Tweakzone. Hierdoor werd gehoopt op een beter beleid op de frontpage van Tweakzone en meer controle op berichten en leden.

Huidige situatie in cijfers:
Tweakzone groeit op dit moment nog steeds en dat is duidelijk te zijn aan de cijfers:

We hebben op dit moment ongeveer 850.000 forum posts in ongeveer 55.000 forum topics.
We hebben ongeveer 43.000 leden op Tweakzone.
We verwerken per dag ongeveer 50.000 unieke bezoekers en ongeveer 400.000 pageviews.
Per maand verwerkt Tweakzone ongeveer 1.000GB aan dataverkeer.

Toekomst:
Op dit moment wordt er druk gewerkt aan de nieuwe Tweakzone. In september 2005 zal de Tweakzone frontpage, het forum en alle dochterpagina’s worden vernieuwd.

Er komt nieuwe software (dus geen update van de oude) en een compleet nieuw design. Meer hierover in de nabije toekomst.

Toekomstvisie:
Onze visie op de toekomst is dat we nog veel willen verbeteren en willen uitbreiden. Hier zal een groot deel van in september zichtbaar worden (fase 1) en eind dit jaar / begin volgend jaar hopen we fase 2 online te brengen. We merken ook aan Tweakzone dat we nog lang niet zijn uitgegroeid en dat we de laatste anderhalf jaar veel vooruitgang hebben geboekt. We hopen deze koers komend jaar dan ook zeker voort te zetten.

Dankwoord:
We hopen dat iedereen genoten heeft van deze historische samenvatting.

Met dank aan Phontius die deze historische terugblik heeft geschreven.
Ook willen wij alle ex-crewleden en huidige crewleden bedanken die we de afgelopen 3 jaar hebben gehad en nog steeds hebben binnen ons team.

Ook uiteraard, last but not least, alle admins die er mede voor zorgen dat Tweakzone blijft draaien en het een georganiseerd zooitje blijft!

met vriendelijke groet,
Coen van Eenbergen
Namens Dolphin Internet Services