Abonneer je gratis op Techzine!

Blizzard Entertainment, uitgever van de populaire MMORPG World Of Warcraft, is aangeklaagd wegens het installeren van spyware op de computers van ruim vier miljoen spelers van het spel.

Spelers van het spel moesten een anti-cheatprogramma installeren. Het programma deed echter meer dan ervan verwacht werd. Een software-ontwikkelaar die het spel ook speelt onderzocht de code en stelde vast dat het programma verschillende persoonlijke informatie opsloeg.

Onder andere verschillende e-mails en url’s werden opgeslagen. Het Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft het inmiddels op zijn spyware-lijst toegevoegd met het stempel: "een massale inbreuk op de privacy". Dit kan ook aanleiding geven tot fraude, aangezien sommige url’s creditcardgegevens kunnen bevatten.

Blizzard Entertainment zelf zegt niets te doen met deze gegevens, maar bekend wel dat het persoonlijke informatie opslaat. Het bedrijf geeft aan dat deze gegevens alleen gebruikt worden om cheaters op te sporen en te verbannen uit het spel.
Het programma, met de naam The Warden is volgens Blizzard geen schending van de privacyrechten, een volledige verantwoording vind je dan ook op het World of Warcraft forum.