Beste leden en bezoekers van Techzine,

Sommigen van jullie zullen wel eens van het fenomeen opensource gehoord hebben, anderen misschien niet. Weer anderen zullen er zelf al mee gewerkt hebben of zijn er al helemaal in thuis. In ieder geval valt er niet te ontkennen dat opensource en steeds belangrijkere plaats inneemt in de ICT wereld. Veel bedrijven en instellingen stappen over op opensource software, om zo meer controle te hebben over hun systemen en op hun uitgaven te besparen.
In mindere mate proberen ook consumenten soms een opensource besturingssysteem of softwarepakket uit, maar op grote schaal gebeurt dit nog niet.

Vaak is het de stijle leercurve en de onbekendheid de drempel om het uit te proberen, of om zelfs geheel over te stappen.
En dat is erg jammer, omdat opensource software een hele hoop extra’s kan bieden ten opzichte van de gevestigde commerciële software, maar ook prima naast dergelijke software kan draaien.

Onze nieuwsposter -ko- heeft daarom recentelijk het plan opgevat om eens goed onderzoek te doen naar de wereld van de opensource software. Daaruit is een vijfdelig artikel ontstaan, waarin diverse aspecten over het fenomeen en over de software uitgebreid aan bod komen.
Als klap op de vuurpijl heeft -ko- zelf de proef op de som genomen en is hij de uitdaging aangegaan om in één week over te stappen van het Windows besturingssysteem met diverse applicaties naar een Linux distributie met opensource varianten van deze applicaties. Over deze ervaringen heeft hij nog eens een vijfdelig artikel gemaakt, zodat jullie zelf deze stap ook kunnen wagen als je daar interesse in hebt!

De komende week zie je dus elke dag een nieuwsbericht voorbij komen over het fenomeen opensource. De week daarna verschijnt er elke dag een deel van de opensource overstaptutorial.
Als je geïnteresseerd bent in opensource software, of je denkt eraan om er ook mee te gaan werken, dan mag je deze serie absoluut niet missen!

De Techzine Redactie wenst iedereen de komende twee weken veel leesplezier met deze prachtige serie van onze nieuwsposter -ko-!