Abonneer je gratis op Techzine!

Maarliefst 90 procent van alle computergebruikers heeft een lcd-scherm in bezit, dat concludeert onderzoeksbureau iSuppli. Gezien dit hoge percentage kan het niet anders dan dat de prijzen gaan dalen. De productiekosten van lcd-monitoren worden ook steeds lager, omdat er veel vraag naar is. Ook dit speelt een belangrijke rol in de prijzendaling die de komende maanden te merken zal zijn.

Vorig jaar zijn er veel lcd-monitoren op de Europese markt gedumpt door bedrijven, constateert iSuppli. De bedrijven hoopten op deze manier dat de verkoop net zo goed zou zijn als aan het begin van 2005. Door het achterblijven van de vraag naar lcd-monitoren vorig jaar is er nu een overschot aan lcd-schermen. Bedrijven, evenals winkeliers, willen zo snel mogelijk van deze overvloed af.

Daarnaast blijft er een groot aantal schermen waarin zogenaamde gevaarlijke RoHS. (Restriction of Hazardous Substances Directive) stoffen zitten. Deze stoffen zijn door de EU verboden, waardoor schermen met deze stoffen niet meer verkocht kunnen worden.

Europa speelt een grote rol in de markt voor lcd-fabrikanten. Hierdoor zal de eerste helft van dit jaar voor hen niet erg positief uitvallen. Er zullen gloednieuwe lcd-monitoren voor een spotprijs de deur uit gaan.