Abonneer je gratis op Techzine!

Ubuntu Dapper Drake, de nieuwste versie van de Ubuntu Linux distributie, is weer geteisterd door een foute update van het besturingssysteem. Dit keer zorgde een update van de videokaartdrivers van Nvidia ervoor dat de Xserver niet meer startte.

Nu is dit geen probleem voor een doorgewinterde Linux gebruiker. Deze kan zich namelijk ook vanaf een commandline prima redden en installeert gewoon even een oudere versie van de drivers waardoor de Xserver weer wel startte. Ubuntu wil echter bedrijven en nieuwe gebruikers van Linux trekken en deze zijn vaak minder goed met een commandline.

Hierdoor raakt Ubuntu het vertrouwen wat ze zo graag willen winnen kwijt. Mensen accepteren het vaak niet dat updates een systeem om zeep helpen, en zullen dat nu zeker niet doen, omdat het twee keer in korte tijd is. Ook omdat deze versie van Ubuntu het predicaat ‘Long Term Support'(LTS) mee kreeg en dus goed en lang ondersteund zou worden, helpt niet mee aan het bouwen van vertrouwen in het bedrijf.

Het ‘Quality Assurance’-programma heeft dus wederom gefaald, het probleem deed zich namelijk op vele systemen voor. Overigens is de oplossing nu heel simpel. In een terminal typ je eerst "sudo apt-get update" en daarna "sudo apt-get upgrade" in. Hierna zal je Xserver het weer doen.