In het Japanse Tokio zijn onderzoekers erin geslaagd om een chip te vervaardigen welke over 512 cores beschikt en ingebouwd kan worden in een desktop computer.

Momenteel zijn de ogen van de consument vooral gericht op de duocore en aankomende quadcore processoren. Deze processoren beschikken over twee of vier cores.

De zogenaamde ‘Grape DR-chip’ draait op een kloksnelheid van 500MHz, kan 256 miljard berekeningen per seconde uitvoeren en is ontworpen als floating point co-processor. De 512 cores zijn onderverdeeld in 16 aparte groepen, welke per groep over 32 cores beschikken. Vanzelfsprekend is, dat elke core een aparte berekening tot zich neemt net zoals in een normale desktop computer.

Omdat de Grape DR-chip niet groot is (17×17 millimeter) kan deze via een PCI-X ingebouwd worden in de computer en zo dienen als co-processor. Het project, wat al sinds 1989 bezig is, moet in 2008 zover zijn ontwikkeld dat er dan snelheden haalbaar zijn van 2 floating point petaflops per seconde. Het spreekt eigenlijk wel voor zich dat Intel dit project sterk in de gaten houdt, omdat de chipgigant in 2011 processoren op de markt wil brengen met 80 cores.

Hier is meer informatie over het project te vinden.