De Spaanse huisarts Dr. Julio Bonis, heeft in een brief aan de New England Journal of Medicine gewaarschuwd voor Wiiitis, oftewel, vormen van blessures door overmatig gebruik van Nintendo’s Wii.

Dokter Bonis is niet zomaar een deskundige, hij is naar eigen zeggen ook ervaringsdeskundige. Recentelijk werd Bonis op een zondagochtend wakker met een pijnlijke schouder. Hij kon maar niet bedenken wat dat veroorzaakt had, maar het voelde als een sportblessure. Ineens herinnerde de 29-jarige dokter zich dat hij de avond daarvoor uren met zijn nieuwe Wii had gespeeld.

Hij concludeerde dat het dus niet om een tennisarm ging, maar een variant die je Wiiitis (spreek uit als Wee-eye-tis) zou kunnen noemen, aldus Bonis in zijn brief. De behandeling tegen de blessure was trouwens niet heel bijzonder, het bestand uit het slikken van de pijnstiller ibuprofen en een week niet spelen met de Wii.

"In tegenstelling tot bij echte sporten, zijn uithoudingsvermogen en kracht geen limiterende factoren bij de Wii. Ik heb besloten om deze brief te schrijven, omdat een vriend van mij dezelfde klachten kreeg nadat hij Wii Sports had gespeeld. Ik ben dit nog niet tegengekomen in mijn praktijk, maar mogelijk wordt er bij diagnoses nog geen rekening mee gehouden. Toekomstige spellen zouden andere en onverwachte spiergroepen kunnen aanspreken. Artsen moeten er rekening mee houden dat er meerdere en mogelijk moeilijk te constateren vormen van Wiiitis kunnen optreden", aldus Bonis.

Het is niet de eerste keer dat een spel of apparaat gekoppeld wordt aan een vorm van blessure. In 1981 waren er al meldingen van de zogenaamde Space Invadervuist, die veroorzaakt werd door het veelvuldig rammen op de knoppen waarmee het spel bediend werd. In 1990 constateerde een dokter uit Wisconsin bij iemand Nintendinitis bij een 35-jarige vrouw die vijf uur achter elkaar met een Nintendo console had gespeeld en daardoor een zere duim had gekregen.

Overigens laat Bonis in zijn brief weten dat hij zijn Wii niet links laat liggen. "Ik speel de spellen nog steeds, maar ik probeer het met mate te doen, hoewel dat soms erg moeilijk is!"