Abonneer je gratis op Techzine!

Terwijl Jon Lech Johansen (DVD Jon) fervent hacker is van Apple’s FairPlay DRM systeem, heeft Microsoft zo haar eigen blok aan het been, voor wat betreft haar Windows Media DRM systeem. Er is namelijk weer een nieuwe versie verschenen van FairUse4WM, een reactie op wijzigingen die Microsoft doorvoerde op haar DRM systeem om eerdere versies van FairUse4WM onbruikbaar te maken.

Viodentia, de persoon achter FairUse4WM, bracht in augustus vorig jaar versie 1.1 van zijn applicatie uit. Kort daarna bracht Microsoft een patch uit voor haar DRM systeem, waardoor FairUse4WM 1.1 onbruikbaar werd. Viodentia liet het daar echter niet bij zitten en al snel volgden versie 1.2 en 1.3.

Microsoft besloot daarop om een aanklacht in te dienen tegen Viodentia en zijn of haar partners. Eind april moest Microsoft echter concluderen dat het de verdachten niet kon achterhalen en dus ook geen personen kon aanklagen. En om nog wat extra zout in de wonden van Microsoft te strooien is er nu weer een nieuwe versie van FairUse4WM uitgebracht. De versie werd aangekondigd door een persoon genaamd ‘Divine Tao’. Deze persoon beweert iemand anders te zijn dan Viodentia, maar degene die wat beter kijkt ziet dat Divine Tao een anagram is van Viodentia.

FairUse4WM 1.3Fix-2 heeft de mogelijkheid om individuele sleutels uit Microsofts Individualized Blackbox component (IBX) te halen. Dit component werd door Microsoft aangepast om de eerste versie van FairUse4WM uit te schakelen. In latere versies van FairUse4WM werd de IBX component al omzeild, maar nu kan de tool het component dus ook ontleden. Microsoft heeft nog niet gereageerd op de berichten.