Abonneer je gratis op Techzine!

Sony heeft een website gelanceerd die gebruikers in staat stelt om de achterwaartse compatibiliteit van de 80 GB PS3 te controleren. De PS2 processor verdwijnt namelijk uit deze console en wordt vervangen door goedkopere emulatie.

De PS2 processor, ook bekend als de Emotion Engine, was de motivatie voor velen om een PS3 aan te schaffen. Men kon immers zonder veel problemen zijn of haar favoriete PS2-titels spelen. Sony heeft de Emotion Engine reeds uit de Europese versie van PS3 geschrapt om kosten te besparen. Nu lijkt het erop dat dezelfde kostenbesparende strategie op de Amerikaanse 80GB versie van de PS3 wordt toegepast.

De nieuwe PS3 modellen zonder de Emotion Engine werken met softwarematige emulatie, ongeveer hetzelfde systeem als Microsoft toepast op de Xbox 360 voor oudere Xbox-spellen. Het nadeel van dit systeem is dat het meer problemen veroorzaakt met de oudere spellen.

Gebruikers kunnen op de nieuwe site controleren of een bepaald PS2-spel problemen zal veroorzaken. Een zoekopdracht naar het spel ‘God of War’ laat zien dat er vervorming van het geluid kan optreden in sommige delen van het spel.

Sony zegt dat het de compatibiliteit zal verbeteren door firmware updates. Sony heeft ook een site gelanceerd die de achterwaartse compatibiliteit van de 20 GB en de 60 GB modellen controleert. Echter bevatten deze de Emotion Engine, waardoor erg weinig titels problemen vertonen. Toen de Europese versie van de PlayStation 3 werd gelanceerd, verwachte Sony dat er meer dan 1000 titels direct klaar waren voor gebruik op de PS3.