De Britten hebben een onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s van de mobiele telefoon, daaruit blijkt dat de mobiele telefoon geen invloed heeft op het ontstaan van tumoren of kanker. De hersenactiviteit wordt niet beïnvloed door het signaal van de mobiele telefoon, een zendmast of iets anders.


De Mobile Telecommunications and Health research Programme (MTHR) heeft onderzoek gedaan naar gevolgen van mobiel bellen. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat er geen risico’s zijn. Het is echter wel zo dat het gebruik van een mobiele telefoon de hersencellen opwarmt. Het onderzoek heeft zes jaar geduurd en hierbij werd gebruik gemaakt van een aantal vrijwilligers. Hierna hebben de onderzoekers alles op een rij gezet en dus de resultaten bekend gemaakt.

Tijdens het onderzoek zijn er proeven gedaan naar het korte termijngeheugen. Ze hebben hierbij gekeken of dit word aangetast bij langer gebruik. Dit was niet het geval, een aantal vrijwilligers gebruikt al meer dan tien jaar hun mobiele telefoon. Ook is er gekeken naar de afleiding die het zou kunnen veroorzaken tijdens het autorijden. Zo hebben ze een aantal vrijwilligers in de auto laten bellen, soms handsfree en soms met de telefoon in de hand. Men zag hierin geen verschillen met bezigheden als een boterham eten, de radio of het navigatiesysteem bedienen of praten met de bijrijder.