Een Finse provider rapporteerde recent drie kwartalen achtereen een daling in mobiel dataverkeer. Aangezien de Finse markt wordt gezien als een indicator waar de rest van de markt heengaat, lijkt dit geen best nieuws voor de telecommarkt. Maar is dat ook zo? En wat zeggen dergelijke cijfers nu echt? We bespreken het in deze nieuwste editie van Techzine Talks.
Luister elke week door je te abonneren via: Spotify, Apple Podcasts, YouTube of een andere dienst.
De (impliciete) aanname was eigenlijk altijd dat mobiel dataverkeer continu door zou stijgen. Zeker met de komst van 5G (en over een jaar of vijf 6G) en daarmee allerlei Over-The-Top (OTT-)diensten erbij, was dat op zich lange tijd ook een redelijk logische aanname. Uiteraard moet er een keer een zekere mate van verzadiging optreden, want mobiel dataverkeer is nu ook weer niet iets wat oneindig door blijft schalen. De Finse speler Elisa, de grootste telcomprovider van het land, zou daar nu al best eens bij in de buurt kunnen zitten. Dat is althans een voorzichtige conclusie van de drie kwartalen daling van het dataverkeer die het bedrijf heeft genoteerd.
Meerdere redenen voor krimp
Op zich zijn er meerdere redenen aan te wijzen voor een (tijdelijke) daling in het verkeer. Er zijn altijd seizoensinvloeden, waarna het lijntje doorgaans weer vrij rap omhoog gaat.
Daarnaast is de uitrol van alternatieve netwerkverbindingen ook altijd van invloed. Met name de gestage groei van glasvezel kan hierbij een impact hebben. Zo was Fixed Wireless Access (FWA) dankzij de komst van 5G voor gebieden waar nog ouderwets koper of zelfs nog helemaal niets lag een uitkomst. Bij FWA gaat het grootste gedeelte van de verbinding door de lucht en ligt er voor het laatste stukje een kabel van een mast naar een huis of groep huizen. Als dat hele traject kan worden vervangen door glasvezelkabels, is dat over het algemeen te verkiezen, behalve als het FWA-aanbod qua prijs een stuk interessanter is.
We mogen verder ook niet vergeten dat er dankzij verbeteringen in compressie ook steeds meer data binnen een specifieke bandbreedte past. We hebben dat gezien bij de overgang van H.264 naar H.265. De verschillen kunnen dan in de tientallen procenten lopen. Als bijvoorbeeld een grote OTT-streamer de codecs aanpast en veel efficiënter maakt, dan dat zomaar 30 procent aan traffic schelen. Die moet dan uiteraard elders weer ingehaald worden om toch te blijven groeien als het gaat om bandbreedte.
Dat laatste zou op basis van de data die we hierboven hebben aangehaald dus weleens lastig kunnen worden. Ook signalen vanuit het gezaghebbende Mobility Report van Ericsson wijzen in die richting. Ericsson kwam eerder dit jaar met wat revisies op cijfers die het in eerdere edities van het Mobility Report had doorgegeven. Voor de duidelijkheid, de cijfers die het in de recente editie heeft staan, zijn lager dan die in die van eind vorig jaar. Er lijkt dus wel degelijk iets aan de hand te zijn.
Wat is er aan de hand?
In deze aflevering van Techzine Talks bespreken we wat er aan de hand is. We hebben het ook over wat dit betekent voor de markt. Wat is de impact hiervan op Ericsson en Nokia, maar ook op de telecomproviders? En wat blijft er over van de lobby van deze spelers om big tech mee te laten betalen aan het 5G-netwerk? Dit en meer in deze nieuwste aflevering. Luister hem nu.
Techzine Talks video (beta)
Techzine Talks nu ook beschikbaar als vodcast. Het is nog een bèta, we willen de komende tijd elke week een stapje voorwaarts zetten qua videoproductie. Voor degenen die niet kunnen wachten kunnen op YouTube kijken, voor alle andere is er de audio speler.
Eerdere afleveringen van Techzine Talks:
- Landsbelang in geding: Overheid vindt risico’s Microsoft 365 aanvaardbaar
- ASML onder druk door politiek spel, beurskoers maakt duik
- Wake-up call: Innovatie versnelt, maar organisaties haken qua kennis af
- WordPress probeert WP Engine te neutraliseren
- Je volgende collega is een AI Agent; 2025 wordt jaar van Agentic AI
Techzine Talks seizoen 4
Inmiddels is het alweer het vierde seizoen van Techzine Talks! Coen en Sander maken sinds medio 2021 de Enterprise IT-podcast van Nederland en België. De afgelopen twee jaar verscheen er elke week een nieuwe aflevering van Techzine Talks. In 2024 gaan we hiermee door en informeren we luisteraars over de laatste IT-ontwikkelingen, de belangrijkste informatie rondom techevents maar duiden we ook nieuwe IT-trends. Je kan elke week een nieuwe podcast verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. Met feestdagen soms een dagje later.
Steun ons!
We hopen uiteraard dat je ons als luisteraar steunt! Dat doe je door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Vijf sterren ontvangen we graag! Ook staan we open voor feedback en je mag ons altijd ideeën sturen voor onderwerpen.
Meedoen?
Ben je een expert in een bepaald IT-vakgebied en wil je graag je kennis delen met onze luisteraars? Of heeft je organisatie de nieuwste en meest innovatieve IT-oplossing in huis? Neem contact op, dan bespreken we graag wat de mogelijkheden zijn.