Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft maandag bekendgemaakt dat de piraterijcijfers van Vista slechts de helft zijn van die cijfers van voorganger XP. Volgens de vice-president van Microsoft, Mike Sivert, is dat omdat het moeilijker is geworden om Vista illegaal te draaien.

Daar zijn een aantal redenen voor. Zo gebruiken veel bedrijven zogenaamde volume licenties werken die gebruikt kunnen worden op een ongelimiteerd aantal machines. Een andere reden zou kunnen zijn dat gebruikers Vista sneller activeren, omdat vanaf het moment dat de activatieperiode is verlopen, het systeem nagenoeg onbruikbaar wordt.

Met de komst van Service Pack 1 voor Windows Vista heeft Microsoft het wat minder erg gemaakt, in plaats van prominente meldingen op het scherm van de gebruiker schakelt het systeem over op het eerder genoemde beperking in functionaliteit. Microsoft heeft voor deze optie gekozen om mensen die, zonder dat ze het wisten een onrechtmatig exemplaar van Vista hebben gekregen, zo weinig mogelijk overlast te geven en toch piraterij te ontmoedigen.

Tenslotte zou dit bericht natuurlijk ook kunnen betekenen dat de softwarepiraten kennelijk geen enkele interesse hebben in de laatste versie van het Windows besturingsysteem.