3min

Tags in dit artikel

, ,

De iPhone van Apple is nog niet erg lang op de markt. Toch vrezen bedrijven die gericht zijn op de beveiliging voor een virusgolf voor de iPhone. Volgens onderzoekers van G Data Security Lab is deze angst onterecht.

G Data Security Lab heeft een onderzoek uitgevoerd naar de risico’s van de iPhone en toestellen met het Symbian besturingssysteem. Uit dat onderzoek is gebleken dat er helemaal niet veel kans op een virusgolf bestaat. De kans is zelfs zo klein dat het te verwaarlozen is.

In verhouding tot Windows bijvoorbeeld zijn de twee platformen zelfs heel veilig. Dit jaar zijn er maar 23 kwaadaardige malwareprogramma’s ontdekt in de malwaresector. Hier waren dus twaalf maanden voor nodig. Bij Windows vond G Data hetzelfde aantal malwareprogramma’s in 2,5 uur.

Het snel verspreiden van malware op telefoons is voor hackers toch niet interessant. Technisch gezien zou de malware via Bluetooth binnen moeten komen. Aangezien Bluetooth niet geweldig snel is hoeft men ook geen massa aanval te verwachten. Voor hackers levert het in principe ook niet veel op als er gekeken wordt naar hoeveel tijd er in gestoken moet worden.

Dr. Dirk Hochstrate, directielid van G DATA, meldt dat de MMS-route een andere optie zou kunnen zijn, maar daar is bij de iPhone ook geen sprake van, omdat er geen MMS aanwezig is op het apparaat. Veel smartphonegebruikers hebben het ook niet op e-mails. Ze zijn namelijk bang om in de welbekende truc te trappen.

Een mogelijke oorzaak voor het overbrengen van infecties kan gevonden worden op geïnfecteerde websites. Ook onbeveiligde WLAN’s moeten niet vergeten worden. Ralf Benzmüller, hoofd van G DATA, denkt dat de kans wel erg klein is en dat er zich wellicht ook geen virusgolf zal verspreiden.

Volgens Hochstrate wordt er gewoon voor niks paniek gezaaid. "Bepaalde leveranciers van beveiligingsprogramma’s maken duidelijk gebruik van de mediahype rond de nieuwe mobiele hoofdrolspeler van Apple om een volkomen ongefundeerde sfeer van onzekerheid te creëren. Zelfs als Apple zijn verkoopdoelen verwezenlijkt en eind 2008 wereldwijd tien miljoen iPhones heeft verkocht, dan nog zal dit marktaandeel niet meer dan één procent zijn. Dit betekent dat de verhouding van een Symbian-toestel tot een iPhone 10:1 bedraagt. Tegen deze achtergrond moet men wel veel fantasie hebben om te denken dat de iPhone het ideale platform is voor malwaremakers. Naar onze mening wordt er, door te praten over een daadwerkelijk risico, op dit moment om politieke marketingredenen paniek gezaaid. Het is duidelijk dat het er bepaalde leveranciers van beveiligingsprogramma’s enkel om te doen is in een vroeg stadium deze nichemarkten te veroveren", aldus Hochstrate.

Uit de conclusie van het onderzoek is dus gebleken dat het moeilijk is om een virusgolf te laten verspreiden door smartphones. Er zijn verschillende besturingssystemen en problemen om een kwaadaardige code te verspreiden. Het ontbreken van een businessmodel voor cybermisdaad maken smartphones ook onaantrekkelijk voor criminelen. Daarom betwijfelt men ook wel of het de moeite waard is om speciale anti-virus oplossingen te ontwikkelen.