Abonneer je gratis op Techzine!

De laatste tijd komt er steeds meer vraag naar grote LCD-televisies. De fabrikanten hebben er echter zoveel geproduceerd, dat er vanaf begin volgend jaar een overschot is.

De LCD-televisies die groter zijn dan tien inch hebben tot op heden nog nooit last gehad van seizoensinvloeden. Dit zal dan ook de eerste keer worden dat fabrikanten hiermee te maken zullen krijgen. De seizoensinvloeden zijn al jaren merkbaar in andere sectoren en houden in dat de vraag van producten in de maanden voor de feestdagen flink stijgt en kort daarna sterk daalt. De vraag zal dan pas weer gaan stijgen vanaf het tweede kwartaal in het volgende jaar.

Er is een onzekerheid over de markt van grote LCD schermen, omdat er steeds meer vraag is naar een notebook met een scherm van zeventien tot twintig inch. Er wordt dan ook verwacht dat er in 2008 voor het eerst meer dan honderd miljoen LCD schermen verkocht zullen worden. In dit jaar zijn het er niet meer dan tachtig miljoen. De toename factor zal ongeveer 27 procent per jaar zijn.