2min

Tags in dit artikel

, ,

NVIDIA heeft een nieuwe processor voor Windows Mobile-handhelds geïntroduceerd die het mogelijk moet maken om High Definition beelden af te spelen op handheld-devices.

De NVIDIA APX 2500, zoals de processor heet, maakt het mogelijk om in combinatie met de juiste accu tien uur lang hd-beelden in 720p weer te geven. Verder kan er door de kracht van de kleine processor ook meer gedaan worden met 3D-interfaces op handheldapparaten.


De NVIDIA APX 2500 processor

"Dit is het begin van de tweede revolutie in de wereld van personal computers. Technieken smelten samen in fantastische mobiele apparaten die alle visueel rijke mogelijkheden van een moderne pc hebben. Van het bekijken van films en het houden van videogesprekken tot het surfen op het internet en het spelen van 3D-games. De APX 2500 zal in combinatie met Microsoft Windows Mobile ervoor zorgen dat de volgende generatie van smartphones onze persoonlijkste computer zal worden", aldus Jen-Hsun Huang, president en CEO van NVIDIA.

Zoals de uitspraken van Huang al doen vermoeden heeft NVIDIA nauw samengewerkt met Microsoft voor de ontwikkeling van de APX 2500. Dat betekent dat de ultra-low-power GeForce-core van de APX 2500 niet alleen volledig OpenGL 2.0-compatible is, maar ook compatible is met Microsoft Direct3D Mobile. Microsoft zal er verder voor zorgen dat de volgende versie van Windows Mobile perfect overweg zal kunnen met de nieuwe processor.


Dankzij de processor zijn complexe 3D-gebruikersinterfaces mogelijk

Zoals gezegd is de processor zeer energiezuinig en kan hij daardoor tien uur lang 720p-beelden afspelen en 100 uur audiobestanden achtereen afspelen. De processor ondersteunt de 720p H.264-, MPEG-4- en VC-1/WMV9-filmbestanden. Qua audiobestanden is er ondersteuning voor AAC, AMR, WMA en uiteraard MP3. De grafische chip van de processor kan behalve hd-video ook een resolutie tot 1280×1024 weergeven. Smartphonefabrikanten kunnen de lat van digitale camera’s ook weer een stuk hoger leggen, want de APX 2500 ondersteunt camera’s met een maximale resolutie van 12 megapixels. Apparaten die de chip huizen kunnen ook voorzien worden van een HDMI 1.2-uitgang.

Het is niet bekend of NVIDIA de processor beschikbaar zal stellen voor smartphonefabrikanten die met andere besturingssystemen werken, een exclusieve deal met Microsoft lijkt geen onlogische optie. NVIDIA heeft laten weten dat de processor momenteel getest wordt door diverse partners en dat hij in het tweede kwartaal van 2008 in productie gaat. De eerste apparaten met de processor zullen naar verwachting dan niet lang op zich laten wachten.


Een concept van een Windows Mobile-apparaat met een APX 2500 processor