1 min

Tags in dit artikel

, ,

Intel heeft verkopers gezegd dat het af wil van hun Itanium 2-merknaam en het zal vervangen door Itanium beginnende op 2 maart aanstaande.

"Om te voldoen aan onze naamstrategie ondergaat het Itanium 2-merk een naamsverandering. Het onderdeel zal niet langer Intel Itanium 2 worden genoemd maar verder gaan als Intel Itanium", aldus Intel in een recent gepubliceerd stuk.

Het Itanium 2-merk is geïntroduceerd tezamen met de 180 nanometer McKinley-core in juli 2002, een jaar na het debuut van de originele Itanium, met de codenaam Merced.

De naamsverandering zal effect hebben op de gehele 90 nanometer Itanium 2-familie, welke elf dual-core en twee single-core processors bevat. Tevens zal deze naamsverandering overgaan op de volgende processorgeneratie. De 65 nanometer Tukwila staat voor eind 2008 op het programma welke de eerste processor moet gaan worden met meer dan twee miljard transistors.

De Tukwila zal beschikken over vier cores, een klokfrequentie van 2 GHz en 30 MB L2-cachegeheugen. Tevens zou deze processor 25 procent minder energie moeten verbruiken.