min

Tags in dit artikel

, , , ,

Er zijn details vrijgekomen over de twee nieuwe videokaarten van NVIDIA, de GTX 260 en de GTX 280, die binnenkort op de markt moeten gaan komen. Deze details zijn niet veel anders dan de geruchten die zich eerder de ronde deden.

De grootste krachtpatser waar NVIDIA op dit moment mee bezig is, de GTX 280, zal een kloksnelheid hebben op de core van 602MHz. Het totale geheugen van de videokaart zal uitkomen op één GB aan GDDR3-geheugen. Dit geheugen zal zijn werk gaan doen op een kloksnelheid van 1,107MHz. Wanneer we naar de geheugeninterface kijken dan zien we dat de videokaart uitgerust is met 512-bits. De shaders van de videokaart krijgen een kloksnelheid van 1,296MHz mee. Verder heeft de kaart 240 stream processors en 32 ROP’s (Raster Operations Pipeline) aan boord. De TDP van de kaart zou op 236 Watt moeten liggen.

Het broertje van de GTX 280, namelijk de GTX 260, heeft wat minder performance in huis. Zo draaien de kloksnelheden van de verschillende componenten op de videokaart een stukje lager. De kloksnelheid van de core van de videokaart zal namelijk dienst gaan doen op een snelheid van 576MHz. Deze kloksnelheid ligt echter nog wel steeds dichtbij de kloksnelheid van de core van de GTX 280. De kloksnelheid van het geheugen en de shaders doen hun werk respectievelijk op 896MHz en 999MHz. Deze videokaart zal gaan beschikken over 192 stream processors en 28 ROP’s en dat is dus wel een stukje minder dan de GTX 280. Wel beschikt de kaart over opmerkelijke specificaties als we naar de geheugeninterface en het geheugen kijken. De geheugeninterface heeft namelijk de beschikking over 448-bits en het totale GDDR3-geheugen van de GTX 260 ligt op 896MB. Dat zijn getallen die we namelijk niet heel vaak tegenkomen in de praktijk. Deze videokaart verdoet een stuk minder qua verbruik ten opzichte van de GTX 280 en daarom heeft deze videokaart ook een TDP van 182 Watt.

Als het goed is komen de kaarten uit op achttien juni en de GTX 280 zal dan voor een prijs te koop zijn die naar alle waarschijnlijkheid boven de 600 dollar ligt. De GTX 260 is een stukje goedkoper en zal van eigenaar verwisselen voor een bedrag van 499 dollar.