Abonneer je gratis op Techzine!

Een geruimere tijd zijn er vijf chipsetfabrikanten aanwezig geweest op de markt voor chipsets, maar daar zijn er nu nog maar drie van over. SiS is onlangs overgenomen door Intel en VIA stopt met het produceren van chipsets vanwege de moordende concurrentie van Intel, AMD en NVIDIA.

VIA ziet er geen heil meer in om als fabrikant van third-party chipsets actief te zijn. Volgens het bedrijf valt er moeilijk met Intel en AMD te concurreren, aangezien beide bedrijven enorme geldsommen en veel tijd stoppen in de productie van nieuwe chipsets die voornamelijk gebruikt worden voor hun eigen processoren. Een onafhankelijke partij zoals VIA krijgt dan moeilijk de kans om een greep op de markt te krijgen.

VIA had al eerder in de gaten dat de verkoop van chipsets niet draaide zoals het moest. Het bedrijf is daarom voortijdig overgestapt op het produceren van x86-processoren om zo de omzet terug te draaien en met positieve cijfers te eindigen. VIA wil doorgaan met de productie van dergelijke processoren en het bedrijf zou de Atom-processor van Intel het naar eigen zeggen behoorlijk moeilijk kunnen maken.

Er is nog een andere chipfabrikant die chipsets produceert zonder zelf ook te beschikken over eigen processoren, namelijk NVIDIA. Ook over NVIDIA gaan er geruchten rond dat het bedrijf misschien zou stoppen met het produceren van chipsets. Volgens NVIDIA zelf zou er niets aan de hand zijn en daarom ontkent het bedrijf de geruchten ook die rondgaan.