Er is begonnen met een proef van het apparaat genaamd de Flister dat de FM-radio van een auto zachter kan zetten zodat brandweer en ambulance makkelijker erlangs kunnen.

Uit onderzoek is gebleken dat sirenes nauwelijks meer doordringen in moderne auto’s. Reden hiervoor is dat de autoradio of -cd-speler vaak erg hard staat, het steeds drukker op de weg wordt en dat auto’s goed geïsoleerd zijn. De oplossing hiervoor is gebaseerd op een bestaand systeem reeds aanwezig in moderne FM-radio’s.

Autoradio’s zijn tegenwoordig standaard voorzien van RDS, het radio data system, en dat gebruiken ze om een bericht door te geven. Als bijvoorbeeld naar Radio 3 wordt geluisterd en op Radio 1 komt een filemelding, kan automatisch worden gewisseld naar Radio 1. Zo kan bijvoorbeeld ook een meertonig signaal worden uitgezonden op de tweede zender.

Het apparaatje dat dat wisselen laat gebeuren door hulpdiensten beschikt over twee zenders. De eerste zender geeft op alle FM-radiofrequenties een RDS-signaal dat autoradio’s opdraagt tijdelijk over te schakelen naar de frequentie van de tweede zender. Die kan dan het geluid van een sirene, maar ook stilte uitzenden plus een tekst als Alarm. Zodra de ambulance of brandweer weg is, wordt automatisch weer teruggeschakeld.

De flister werkt ook met sommige cd-spelers en wordt in eerste instantie gebruikt in een wagen van de brandweer Utrecht en in een ambulancewagen in Drenthe. Het zendertje zou ook gebruikt kunnen worden voor andere zaken, zoals geluidsoverlast.